Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel’in haziran ayında Amerika Birleşik Devletleri Kongresi’nde Kongre Üyeleri’ne yaptığı çağrının ardından, Kongre Üyeleri ile birlikte çalışma fırsatı bulan asistan öğrenciler, Türkiye’de Kahramanmaraş’ta yer alan Mülteci Kampı’nı ziyaret etti.
15 Haziran 2017’de Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen kongrede, Kongre Üyeleri’ne, “Suriyeli sığınmacılara yardım etmek bir tercih değil, insanlık görevidir” diyerek bu konuda tüm dünyayı yardıma çağıran Enver Yücel, burada yaptığı temaslarından ardından Türkiye’de yapılan çalışmaları yerinde görmeleri için Amerikan Kongresi’nde stajlarını yapan öğrencilere çağrı yapmıştı. Yapılan çağrının ardından Türkiye’ye gelen heyet, İstanbul, Ankara ve Kahramanmaraş’ta olmak üzere Türkiye’nin Suriyeli mülteciler ile ilgili yaptığı tüm çalışmalar hakkında detaylı bilgi aldı.
İlk olarak İstanbul’da yer alan Bağcılar Kızılay Toplum Merkezi’nde, İstanbul’daki Suriyeli vatandaşlar, yaşam koşulları ve Türkiye’ye uyum süreçleri hakkında bilgi alan heyet, çocuklar için hazırlanan eğitim planları, oyun alanları ve yetişkinler için hazırlanan meslek kursları hakkında bilgi aldı.
İstanbul’un ardından başkent Ankara’da bir dizi resmi temasta bulunan öğrenci heyeti, ilk olarak Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nde (UNCHR) Dış İlişkiler ve Enformasyon Müdürü Selin Ünal başkanlığında bir araya geldi. Burada Birleşmiş Milletler kapsamında Suriyeli mültecileri ile ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi alan öğrenciler, ardından Türkiye’deki mülteciler hakkında hazırlanan yasal düzenlemeler, geçici koruma kanunu, eğitim, sağlık, çalışma ve güvenlik çalışmaları ile ilgili konuları görüşmek üzere T.C. İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürü Abdullah Ayaz’ı ziyaret etti.
Ankara’da son olarak T.C. Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Başkanı Dr. Mehmet Güllüoğlu ile bir araya gelen öğrenciler, Türkiye’de yer alan 23 mülteci kampı, buralarda yaşanan mültecilerin durumu ve AFAD’ın çalışmaları hakkında bilgi aldı ve ardından Kahramanmaraş’a geçti. Kahramanmaraş’ta 23 bin 650 mülteciye evsahipliği yapan konteyner kenti ziyaret eden heyet, Kahramanmaraş İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürü Zafer Özcan eşliğinde Suriye’deki iç savaşın ardından ülkelerini terk etmek zorunda kalan mülteciler ile bir araya geldi. Kampta yer alan okul, halk eğitim kursları, market ve oyun alanlarını ziyaret eden heyet, ardından mültecilerin evlerine konuk oldu ve iç savaşın ardından yaşanan travma ve Türkiye’nin evsahipliği hakkında bilgi aldı.
Geçtiğimiz yıl Amerikan Kongre Binası’nda Kongre üyesi Yvette Clarke ve Senatör Sherrod Brown staj yapan Janiel Chantae Slowly, “Açıkçası Türkiye’nin Suriyeli Mülteciler için yaptığı bu karşılıksız yardımlardan çok etkilendim. Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa’da yer alan diğer devletler ile karşılaştırdığınızda onlar kadar ekonomik gücü olmamasına rağmen Türkiye’nin sınırlarını açıp yardım etmesi diğer ülkelere örnek olmalı” dedi. Türkiye’ye gelmeden önce özellikle Suriyeli mülteciler ile ilgili yapılan yardımlar hakkında az bilgi sahibi olduğunu belirten Slowly, Türkiye’ye gerçekleştirdiğimiz ziyareti ile birlikte anladım ki, Amerika’da ve diğer Avrupa ülkelerinde yaşayanlar, Ortadoğu ve Türkiye hakkında hiçbir şey bilmiyorlar. Burada Amerikan medyasında yer alan bilgilerden çok daha fazlasını görme şansı yakaladık” dedi.
Amerika Birleşik Devletleri’nde bu konuda tarafsız bilgi alamadıklarını belirten Slowly, “Amerika Birleşik Devletleri’ne döndüğümde, Amerikan medyası tarafından Suriyeli mülteciler hakkında çok az bilgi aldığımızı ve Türkiye’de yaşadığım tecrübeleri anlatacağım. Tüm dünyanın ırk, dil, din ayrımı yapmadan empati yapması gerekiyor” dedi.
Amerika Birleşik Devletleri’nde University of Maryland—College Park’ta Osmanlı Tarihi üzerine eğitim alan ve Turkish Coalition Of America’da çalışan Pınar Gezgeç, Bahçeşehir Üniversitesi’nin Amerika’da gerçekleştirdiği konferanslar sayesinde Türkiye’de yapılan çalışmalar hakkında bilgi sahibi oluyoruz. Ancak Amerika Birleşik Devletleri’nde Türkiye hakkında iyi şeyler konuşulmuyor. O yüzden doğru olanları öğrenmek için çalışmaları yerinde görmek istedim. Türkiye’nin mülteciler için yaptığı koşulsuz yardımı yerinde gördüm. Mültecilerin her ihtiyacını karşılıyorlar” dedi.