ABD’de ‘Regeneron Science Talent Search’ denen, bazıları tarafından da ‘Junior Nobel Ödülü’ denen toplantıda ABD’deki en zeki genç beyinler aranıyor. Biraz araştırma yapanlar yaratıcı insanların çoğunluğunu da, giderek de artarak, göçmenlerin ve çocuklarının teşkil ettiğini görüyor.
Stuart Anderson adlı araştırmacı geçen yıl bu konudaki bilim kongresini izlemiş. Finalist olan 40 genç kişiyi ve onların ebeveynlerini de incelemiş. Geçen yıl finalist olan 40 kişiden yüzde 83 kadarının göçmen çocukları olduğunu görmüş (2004’te ise sadece yüzde 60 kadarı göçmen çocuğu imiş) ve de dörtte üçünün ebeveynlerinin de, H-1B denen özel yetenekli yabancı kişilere verilen vizeyle ABD’de yaşamaya devam eden kişiler olduğunu görmüş.
Finalistlerin ailelerinin yüzde 70 kadarı ABD’ye uluslararası öğrenci olarak gelmiş, sonra da çalışma için ABD’de kalmış ve aile kurmuşlar. Bugünkü finalistlerin ebeveyninin kırkta 14 kadarı Hindistan’dan gelmiş, 40 kişilik ebeveynin 11 kadarı da Çin’den gelenlerdenmiş. Bazıları da Kanada, Kıbrıs, İran, Japonya, Nijerya, Singapur, Güney Kore, ve Taiwan gibi yerlerden gelenlermiş. Hiçbir ülkenin zeka konusunda monopolü yok!
2016 yılında ödül kazanan dokuz kişinin yedisi ise göçmen çocukları imiş. Bunlardan Amol Puncabi adlı olan ve birinciliği kazanmış genç, ecza şirketlerinin kanser ve kalp hastalığının varlığını tespit etmesini kolaylaştıran bir yazılım geliştirmiş. Maya Varma adındaki ve beş ayrı bilgisayar dili bilen genç ise, akıllı telefonu kullanarak ciğer fonksiyonlarının tam olup olmadığını tesbit eden bir laboratuar aracı geliştirmiş. Harcadığı 35 dolar ve de mevcut elektronik araç ve bilgisayarlar ile aracını yapmış. Bu ödülleri kazananların yüzde 95 kadarı daha sonra bilimi kariyer yaparak doktora yapmış ve de mesela tıp eğitimi almışlar.
Araştırmayı yapan Stuart Anderson göçmen ailelerin çocuklarının teknik alanlarda ABD doğumlu gençleri neden geçtiğini de araştırmış. Göçmen ailelerin, çocuklarına yerlilerden daha fazla , bağımsızlık, sebat, öğrenme keyfi ve de yeniliklerden hoşlanma arzusu verdiklerini görmüş.
Anderson’un bir araştırmasında da ABD’deki 1 milyar dolardan daha fazla kaynaklı yeni kurulan şirketlerin yarısının da göçmenler tarafından kurulduğu da ortaya çıkmış. Bu şirketlerin ortalama 760 kişiye iş verdikleri de biliniyor. Tesla’nın sahibi, binlerce iş yaratan G.Afrikalı Elon Musk, Udacity’nin Alman kökenli sahibi Sebastian Thrun (Google’ın şöförsüz arabasını icat eden kişi ) bu iş yaratıcı göçmenlerden.
Üniversitelerdeki bilimsel araştırmaların ve de teknoloji şirketlerinin önemli bir kaynağı da göçmenler. Bugün yardım edilen göçmenler yarın binlerce ABD vatandaşına iş yaratıyorlar. Şöhretli göçmen çocukları arasında, ünlü Peter Thiel, Steve Jobs ve Bobby Murphy de var.
(AKŞAM)