Türkiye’de klasik tekstil sanayisini daha ileriye taşımak, akıllı tekstil sistemlerine dönüşümü sağlamak ve bu dönüşümü sağlayacak insanlar yetiştirmek için, İTHİB, Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) ve Aachen Üniversitesi’nin işbirliği ile “Teknik Tekstillerde Mühendislik Yönetimi Yüksek Lisans Programı”nın tanıtımı için Çırağan Sarayı’nda bir toplantı düzenlendi.
Çırağan Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantıda konuşan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, yapılan işbirliği ile ihracatın çok daha fazla olacağını belirterek bu durumun artık eğitimden geçtiğinin önemine vurgu yaptı. En fazla yükün ve görevin üniversitede olduğunu da söyleyen Enver Yücel, “Üniversiteler sadece öğrencilere eğitim aktarmanın dışında toplumun da lokomotifi olmalı. Sektörün lokomotifi olup, sektöre yön göstermeli. Sektörün istediği ne ise onu iyi anlayıp ona göre insan yetiştirmeliyiz. Anaokulundan itibaren bu anlayışla eğitim yapmalıyız. Üniversite sanayi ilişkisi ve işbirliği artık olmazsa olmazımızdır. Biz kolları sıvadık.” dedi. Ar-Ge faaliyetlerinde İTHİB ve Aachen Üniversite’si ile birlikte olacaklarını vurgulayan Enver Yücel, “Katma değeri daha yüksek öğretim yapacağız. Hedefimiz bu. İhracatımız daha fazla olacak.” diyerek bu durumun eğitimden geçtiğine dikkat çekti. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel ayrıca, üniversite-sanayi iş birliğine gerçek anlamda katkı sağlayacak projenin endüstrideki dönüşümü de beraberinde getireceğini, yapılacak bilimsel araştırmalar ve çalışmalar sonucunda bu iş birliğinin tekstil sektörüne önemli katkılar yapacağına inandığını ifade etti. Yücel, “Üretimden yönetime, Ar-Ge’den pazarlamaya kadar tüm süreçlerde yeni ekonomi anlayışına ve Endüstri 4.0’ın getirilerine uygun insan kaynağı yetiştirilmesi, yalnızca sektörün geleceğini değil, Türkiye’nin de ihracat aracılığıyla büyümesini şekillendirecek en önemli unsur.” ifadesini kullandı.
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Mühendislik Fakültesi çatısı altında üretime yönelik insanlar yetiştirmek üzere açılacak olan “Mühendislik Yönetimi” yüksek lisans programı çerçevesinde İTHİB üyesi şirketlerin AR-GE ve Üretim Mühendisi ihtiyacı karşılanmış olacak. Program iki yıllık lisansüstü olarak uygulanırken, programa katılacak adaylar İTHİB üyesi şirketler tarafından belirlenecek. Belirlenen adaylar eğitim süresince ve eğitimlerini tamamladıktan sonra aynı şirketlerde çalışmaya devam edecekler. Programa katılacak adaylar, şirketler tarafından üç aylık bir iş sürecinden sonra seçilecek ve BAU’nun mülakat sürecinden sonra programa katılacaklar. Program çerçevesinde Mühendislik Yönetimi, Tekstile Giriş, Teknik Tekstiller, Proje Yönetimi ve Fabrika Uyarlamaları, Araştırma Metotları, Teknik Elyaflar ve İplikler, Teknik Tekstil Yapıları, Teknoloji Yönetimi, Ürün Geliştirme ve Süreç Yönetimi, Nanoteknoloji, Kalite Yönetimi gibi dersler alacak olan öğrenciler programdan tezli veya tezsiz mezun olabilecekler.
Türkiye’de ilk defa akademik beklentinin yansı sıra sanayide çalışabilecek, üretime yönelik AR-GE çalışmaları gerçekleştirecek mühendisler yetiştirmeyi hedefleyen program; Almanya, Güney Kore, Çin, Japonya ve Brezilya ekonomisinde büyük pay sahibi olan teknik tekstil üretimi ve İhracata etkisini ülkemiz içinde sağlamayı hedefliyor.