Avusturya’nın aşırı sağcı ve ulusalcı ‘Özgürlük Partisi’ adlı parti birçok önemli bakanlığı da devralarak, yeni kurulan Hükümette, önemli bir konuma geldi. Aşırı sağ parti koalisyonda önemli bir pozisyon aldığından dolayı da, özellikle göç veya vatandaşlık verilmesi gibi konularda Viyana’yı iyice sertleştirecek bir koalisyon kurulmuş oldu.
31 yaşında başbakan seçilen Sebastian Kurz’un önderliğinde seçimde öne geçen ve diğer aşırı sağ ama Hükümeti kuran parti olan ‘İnsanlar Partisi’nin’ kurduğu koalisyonda, Özgürlük Partisi ikinci parti olmasına rağmen, Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve de Dışişleri Bakanlığı’nı aldığından ve de partinin başkanı Heinz Christian Strache de başbakan yardımcısı olduğundan, Avusturya’da ‘Müslümanların ve göçmenlerin çok çekeceği’ şimdiden ortaya çıktı.
Bay Kurz’un kurduğu hükümet, Avrupa’da AB tarafından yakından izlenecek. Hükümetin ulusalcı ve de popülist siyasi yaklaşımı da, birçok kimsenin ülkenin geleceğinden şüpheli olmasına neden oluyor.
AB’nin ortanın solunda görüşlü Ekonomi Komisyoneri Pierre Moscovici, ulusalcılık ve de popülizmin AB’nin değerleri arasında olmadığını tekrar tekrar vurguladı. Ama tam tersine Fransa’nın ulusalcı siyasetçisi Marine Le Pen ise mayısta kendi ülkesinde seçimi kaybetmişti ama şimdi Avusturya’da ulusalcıların kazanmasından dolayı çok memnun olduğunu belirtti.
Genç Başbakan Bay Kurz ekimdeki seçimden sonra ancak şimdi kurulabilen Hükümeti temsilen Brüksel’deki AB liderleriyle tanışmaya gitti. Kurz diğer taraftan da Hükümetin programının pro-Avrupa olduğunu ve de Avusturya’nın güçlü bir demokrasi olduğunu, sürekli ve tekrar tekrar vurgulamakta.
Hükümetin ortağı, aşırı sağ Özgürlük Partisi yeni Hükümette hem polisi hem de orduyu yönetecek. Diğer taraftan da Özgürlük Partisi’nin Vladimir Putin ve de Rusya ile de çok ilişkisi olduğu da biliniyor. Parti Dış İşleri Bakanlığı için ise parti dışından bağımsız Orta Doğu eksperi Karin Kreissi’yi seçti. Savunma Bakanı seçilen Mario Knusek ise, daha önce ordu üyesi, yani bir askerdi. Hükümet ortağı Özgürlük Partisi’nin hem aşırı ulusalcı Almanlar ile yakın ilişkisi olduğu, hem de sık sık antisemitik vurgulamalar yaptığı ve de Nazi geçmişini saklamaya çalıştığı biliniyor. Parti daha önce 2000’de Hükümete ortak olarak katıldığında, Avusturya komşu ülkeler tarafından da aşırı dozda eleştirilmişti.
Özgürlük Partisi ekimeki seçimde yüzde 26 oy almıştı. Sosyal Demokratlar önüne geçtiği için de, üçüncü durumda idi. Ama Başbakan Kurz ikinci değil üçüncü partiyi seçti.
AB liderlerinin çoğu ise Avusturya’nın bundan sonra atacağı adımları çok yakından izlemekte olacak!
(AKŞAM)