Online sistemler için gerekli siber güvenliği sağlayabilecek uzman iş gücünün yetiştirilmesi ve şirketlere güvenlik açığı konusunda danışmanlık verilmesi amacıyla Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Siber Güvenlik Merkezi açıldı.
Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Güney Kampüsü’nde yoğun bir katılımla gerçekleşen açılışa İstanbul Vali Yardımcısı Nihat Nalbant, Bilgem Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar ve EGM Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Özgür Karlıtepe gibi isimler de katıldı. İlk olarak Siber Güvenlik Merkezi’nin açılışında konuşan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, yaşanan bilimsel ve teknolojik çalışmalardaki hız ve gelişmelerin, toplumsal dönüşüm süreçlerini kısalttığını belirterek, lisansüstü çalışmalarla başlayan sürecin, çok kısa bir zaman diliminde anaokulu ve ilkokul öğrencilerinin eğitimde kullanabilecekleri teknolojilere dönüşmesine yol açtığını söyledi. Yalçın ayrıca bu dönüşümün en önemli alanlarından birinin de “bilgi” ve “iletişim” teknolojilerinin bir arada kullanımlarından doğan “bilişim teknolojileri” olduğunu vurguladı. “Siber Güvenlik” kavramının adeta canlı bir sistem gibi, günlük hayatımızda yer aldığını vurgulayan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, Siber Güvenlik Merkezi’nde, sürekli kendini yenileyen ve beşinci boyut olarak da adlandırılan siber harekât alanında eğitimler vererek, projeler yaparak, uygulamalı lisansüstü tezler üreterek Milli Güvenliğimize büyük katkılar sağlayacaklarına inandıklarını belirtti. Hem ülke olarak, hem toplum olarak, hem de birey olarak büyük bir tehditle karşı karşıya olduklarını söyleyen Prof. Dr. Şenay Yalçın, “Bu tehditle başa çıkabilmemiz için siber saldırıları erken ikaz sistemleriyle belirleyebilmemiz, belirlediğimiz bu tehditleri tanımlayıp tasnif edebilmemiz, tasnif edilen tehditlerle mücadele edebilmemiz ve tüm bu işlemleri yaparken kendi sistemlerimizi de koruma altına alabilmemiz gerekmektedir” dedi.
Daha sonra konuşmasını gerçekleştirmek üzere kürsüye gelen BAU Global Başkanı Enver Yücel, artık bir savaş sebebi olan siber saldırının hukuku da bulunduğunu belirterek, dünyanın çok hızla değiştiğini ve insanları da etkilediğini ifade etti. En başta üniversitelere düşen rol ve görevin, “toplumun liderliğini yapmak, ufuk açmak, en azından bireyin, toplumun, ülkenin, dünyanın güvenliğini sağlamak üzere önlemler almak” olduğunu anlatan Yücel, “Güvenlik olmazsa olmaz. Güvenlik olmayınca yatırım da gelmiyor. Zaman zaman güvensiz ortamlar yatırım getirmiyor, turist gelmiyor. Demek ki birinci planda yapacağımız iş, birey, ülke ve toplum olarak güvenliğimizi sağlamak.” diye konuştu. Eskiden “Silah çıktı mertlik bozuldu.” denildiğini hatırlatan Yücel, “Şimdi silah da neredeyse bitip, böyle bir saldırı başladı. Bu saldırı olunca da bir insanın cebindeki tüm bilgileri kayboluyor, hadi bu bireyi ilgilendirir ki ama ülkenin kalbine girdiği zaman orada ülkeyle ilgili felaketlere yol açan işler oluyor.” dedi. Bu merkez açıldıktan sonra burada üretim yapılması ve ilişkilerin kurulması gerektiğini belirten Yalçın, endüstri ile ne kadar iç içe çalışılırsa o kadar verim alınacağını sözlerine ekledi. Konuşmaların ardından kurdele kesilerek, Siber Güvenlik Merkezi’nin açılışı gerçekleştirildi. Programda daha sonra Siber Güvenlik Merkezi’nde protokol ve basın mensuplarına, burada yürütülen çalışmalarına ilişkin bilgi verildi.
Siber Güvenlik Merkezi’nde; bilginin korunması ve “siber güvenlik” konusunda farkındalığın artırılması, sonrasında profesyonel eğitim içeriği sunulması faaliyetleri yürütülecek. Online sistemlerde yaşanan siber tehdit ve saldırılar için alınacak önlemlerin yanı sıra Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) laboratuvarında oluşturulan donanım ve yazılımlarla güçlendirilmiş alt yapı sayesinde, deneyerek, dokunarak, görerek ve çıktılarını izleyerek öğrenmeye imkan sağlanacak. Sanallaştırılmış makinalarda oluşturulan bir çok eğitim senaryoları alınan eğitimin daha iyi benimsenmesi ve kalıcı olmasını sağlayacak.