Betam, Bahçeşehir Üniversitesi’nin Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin adıdır. Çeyreklik dönemlerde, Betam akademisyenleri ekonomik büyüme konusunda gelecek tahmini üretmektedir. Tahminleri Doçent Dr. Ozan Bakış ve araştırma asistanı Yazgı Genç yapmaktadır.
Bu özet yazı 11 Nisan’da Betam’da yayımlanan araştırma kullanılarak 2018 yılı ilk çeyrek ekonomik gelişme tahminini de aşağıya özet olarak aktarmakta.
Araştırmacılar, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 2018 yılı ilk dönemi büyüme oranını (uzun dönem), yüzde 7.5 olarak tahmin etmektedirler. Bu büyümenin de özellikle tüketim ve yatırım odaklı olduğunu tespit etmekteler. Araştırmacılar diğer bir bakış açısıyla, yani 2018’in ilk çeyreğinde, 2017’nin son çeyreğine oranla (kısa dönem bakışıyla) tüm mevsim ve de takvim etkilerinden arındırılmış göstergelerde ise, yüzde 1.4 artış beklemekteler.
Ocak 2018’den itibaren ÖTV hariç tüm mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış tüketim öncü göstergelerinde artış bekleniyor. 2018 birinci çeyreğinde artan tüketim malları ithalatı, tüketici kredileri ve de kredi kartlarının 2018’in ilk çeyreğinde az da olsa artacağı düşünülüyor. Dönem sonunda ise kamu tüketim harcamalarında tüm çeyrek için yüzde 9 gibi bir artış bekleniyor.
2018’in ilk çeyreğinde mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış yatırım malı kapasite oranının ve yatırım öncü göstergelerinin artması bekleniyor. 2017’nin son çeyreğine oranla yatırım malı kapasite kullanımı oranı ve de son üç ay içindeki üretim beklentisi hariç öncü göstergelerin artması gündemde.
Bir önceki yılın ayni dönemiyle karşılaştırdığımızda yatırım göstergelerinin artması beklentisi var. Kamu harcamalarında ise yüzde 35.7 düzeyinde artış bekleniyor.
Bir önceki yılın öncü göstergeleriyle karşılaştırdığımızda ise mal stok seviyesi hariç tüm yatırım öncü göstergelerinin artması bekleniyor. Ticari krediler ve de kurumsal kredi kartlarında görülen muazzam artış ise yüzde 46 artışın biraz azalarak yüzde 38.6 olarak devam etmesi tahmin ediliyor.
Ticari mal stok seviyesi azalırken, kamu yatırım harcamalarının yüzde 176 gibi muazzam bir artış yaşaması bekleniyor. 2018’in ilk çeyreğinde ithalattaki artışların azalışa dönmesi beklentisi de var.
(AKŞAM)