Sürdürülebilir gastronomi ve tarım alanlarında önemli çalışmalar ve işbirlikleri yapan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), 12-13 Kasım’da Kulakkaya Yaylası’nda Dekanlar Konseyi Toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda kırsal turizmin geleceği, tarım ve çiftçilik faaliyetleri ve projeleri değerlendirildi.
Son yıllarda sürdürülebilir hedeflerini tarım ve kooperatifçilik alanlarına yönlendiren ve bu kapsamda Birleşmiş Milletler Tarım ve Gıdıa Örgütü (FAO) ile yaptığı çalışmalarla adını duyuran Bahçeşehir Üniversitesi, bu yıl ki Dekanlar Konseyi Toplantısını Giresun’un Kulakkaya Yaylasında gerçekleştirdi.
Turizmin sürdürülebilirliği, tarım ve çiftçilik faaliyetlerinin geleceği, kadın çiftçiliğinin desteklenmesi, yöresel kültür ve gastronominin tanıtımının teşvik edilmesi ve bu çalışmaların akademik alana da dahil edilmesi konularının değerlendirildiği toplantıya BM Danışma Kurulu Üyesi ve BAU Global Başkanı Enver Yücel, BAU Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, BAU Dekanları, BAU Global yöneticileri ve çok sayıda davetli katıldı.
Toplantıda akademik faaliyetlerin yanı sıra kırsal turizmin önemli bir boyutu olan ve tarımsal alanlardaki tarım faaliyetlerinin turizmi anlamına gelen Agro turizm çalışmaları konusu da gündeme getirildi.
SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA AMAÇLARINA DESTEK
Önümüzdeki yıllarda bu alandaki interdisipliner çalışmalarının öncelikli hedefleri arasında olduğunu söyleyen BAU Global Başkanı Enver Yücel, “Geleceğin tarımına yön verebilecek çok değerli topraklara sahibiz. Sürdürülebilir bir dünya için topraklarımızı doğru işleyebilmek, tarımı ve teknolojiyi bir arada kullanarak yeni ve verimli fikirler üretebilmek çok önemli. Bu kapsamda bu yılki akademik hedeflerimiz arasında bu başlıkları çalışma alanlarımıza eklemeli ve sürdürülebilir kalkınma amaçlarımız arasında tutmalıyız. Bu anlamda BM işbirliği ile kadın kooperatiflerimize yönelik verdiğimiz eğitimler ile de farkındalık yaratmak adına çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu çalışmalar sonucunda ülkemizden çıkacak dünya markaları yaratacağımızı düşünüyorum.” dedi.
SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM SİSTEMLERİ YÜKSEK LİSANSI
Toplantıda yenilikçi proje fikirlerinin yanı sıra sürdürülebilir tarım alanında yüksek lisans programlarının da başlayacağını duyuran Prof. Dr. Şirin Karadeniz ise, sözlerine şöyle devam etti. “Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları kapsamında, Bahçeşehir Üniversitesi’nin ev sahipliği yaptığı Birleşmiş Milletler Eğitim ve Araştırma Enstitüsüne bağlı CIFAL İstanbul merkezimizle yaptığımız çalışmalarımıza, günümüzün hızla gelişen ve büyüyen başlığı “Sürdürülebilir tarım ve gastronomi” alanlarında da devam ediyoruz. BM 2021 yılı öncelikleri arasında yer alan dijital teknolojiler kapsamında; var olan birikimimiz üzerinden Birleşmiş Milletler ile iş birliğimize bir yenisini daha ekleyerek tarım, gıda sistemleri ve gastronomi alanlarında yenilikçi teknolojileri kullanarak uygulamalar geliştirmeyi hedefliyoruz. BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile akıllı tarım ve sürdürülebilir gıda sistemleri üzerine oluşturduğumuz iş birliği platformumuz bulunuyor. Gerçekleştirdiğimiz Dekanlar Konseyi Toplantımızda da dekanlarımızla birlikte yenilikçi proje fikirleri üzerine konuştuk. İstanbul ve Giresun’da belirlenen tarım uygulama alanlarında farklı fakültelerimizin ortaklaşa yapacağı çalışmalar planlayacağız. Sürdürülebilir Gıda Sistemleri üzerine yüksek lisans programımızın da onayını aldığımızı belirtmek isterim. Kısacası, tarım alanında yapılacak çalışmalar için üniversite olarak tüm olanaklarımız mevcut. Bu çerçevede güzel projeler çıkaracağımıza eminim.”