İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) mühendislik ve doğa bilimleri Fakültesi tarafından yürütülen BAU İstanbul Big Data Eğitim ve Araştırma Merkezi Beşiktaş Kampüsü’nde bir lansmanla açıldı. Törene BAU Big Data Eğitim ve Araştırma Merkezi Direktörü Yrd. Doç. Dr. Yücel Batu Salman, BAU Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nafiz Arıca, BAU Rektör Yardımcıları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılış konuşmasını BAU Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın yaptı.
Dünya’da teknoloji alanındaki hızlı gelişmelere izleyici kalmaktansa bunları öğrenen, kullanan, geliştiren bireyler olmanın ülke ekonomisine ve bilime yapılacak katkı açısından önemini belirten Prof. Dr. Şenay Yalçın ‘’Hepimiz bilgi toplumunun sahip olduğu sihirli gücün yansımalarını hayatımızın her alanında hissediyoruz. Artık her birey akıllı telefonlar, giyilebilir teknolojiler işlem kapasitesi yüksek cihazlar aracılığıyla dünyadaki gelişmeleri güncel olarak izlemek ve yeniliklerden faydalanmaktadır. İçinde yaşadığımız bilgi çağında teknoloji ve bilgisayar bilimleri alanındaki hızlı gelişmelere izleyici kalmaktansa bunları teknik alt yapılarıyla öğrenen kullanan ve geliştiren bireyler olmak hem ülke ekonomisine ve bilişim sektörüne hem de bilime yapılacak katkı açısından büyük önem arz etmektedir’’ ifadelerini kullandı.
‘’Başta finans, ticaret, sağlık, ulaşım, enerji ve iletişim gibi alanlar olmak üzere modern hayatın parçalarını oluşturan her alanda çok büyük miktarda veri üretilmektedir. Sayısal dünyamızdaki tipik bir tüketicinin günlük yaşamında internette yaptığı iletişim arama satın alma ve paylaşma türü işlemlerde yarattığı verinin yanı sıra yüksek kullanıcı grubuna ait sosyal medya servislerinde yapılan işlemler sonucunda üretilen veriler sürekli kayıt altına alınmakta ve saklanmaktadır. Keza aynı şekilde Google gibi arama motorlarında yine yüksek hacimli veriler tutulmaktadır. ihtiyaçlara yönelik ideal çözümler sunabilmek ve en iyi kararları almak için toplanan büyük boyutlardaki verilerin anlama, analiz etme hızlı sonuçlar üretme, ve veri kullanımını kolaylaştıracak yeni ve daha hızlı araçlar geliştirme çalışmaları teknoloji ve bilimsel gelişmelere paralel şekilde artarak devam ediyor. Geniş bilgi kaynaklarının etkin bir biçimde kullanımı kaynak kullanımı ve karar vermede öngörülmeyen yeni fırsatlar doğurmaktadır bu nedenle de Türkiye’nin bilgi toplumu olma yolunda attığı adımların sağlam bir eğitim ve araştırma yapısıyla desteklenmesi hayati önem arz etmektedir.’’ dedi.
Yakında ülkemizde de veri alanında profesonel çalışanlara ihtiyaç olacağını vurgulayan Prof. Dr. Şenay Yalçın ‘’Bir süre önce Bug Inset firmasının hazırladığı rapora göre sadece ABD’de 2018 itibariyle sadece büyük veri alanıyla uğraşan ileri düzey analitik yetenekleri sahip bir buçuk milyon kadar çalışana ve bu analizleri kullanıp karar verebilme yeteneklerine sahip 140 bin ile 190 bin arasında yöneticiye ihtiyaç vardır. Bölgesinde ve Dünya’da söz sahibi olma yolunda önemli hedefleri belirleyen ülkemizde de çok farklı bir durum söz konusu değildir. İnşa gücündeki bu eksikliklere yönelik insan yetiştirmek için son verilere göre sadece ABD’de büyük veri analitiği üzerine 88 lisan 92 yüksek lisans ve 50 den fazla doktora programı açılmıştır. Ülkemizde bu alanda açılmış yeterli sayıda eğitim öğretim programı ne yazık ki yoktur. Dünya’daki gelişmeleri yakından takip eden üniversitemiz Fen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde açtığı büyük ver analitiği ve yüksek lisans programı aracılığıyla ülkemizdeki bu alandaki uman açığının kapanmasında önemli katkılar sağlamaktadır.’’ Şeklinde konuştu.
‘’Big Data günümüzde önemli bir araştırma alanıdır.’’
Günümüzde internetin ve sosyal medyanın hayatımıza hıza girmesi ile özellikle fotoğraf ve video alanında önemli bir veri kaynağı olduğu hakkında açıklamalarda bulunan BAU İstanbul Big Data Eğitim ve Araştırma Merkezi Direktörü Yrd. Doç. Yücel Batu Salman ‘’Big Data günümüzde önemli bir araştırma alanıdır. Nitekim onunla birlikte birçok büyük ölçekli veri toplanmaya başlandı. İnternetin hayatımıza girmesinden sonra insanlarda veri kaynağı haline geldi. Özellikle sosyal medya üzerinden büyük bir veri aktarımı olduğu görülüyor. Ancak verilerin anlamlı hale getirilip analizi yapılmalıdır. Üniversitemizde Fen Bilimleri Enstitüsü’nde büyük veri analitiği ve yönetimi yüksek lisans programı, yüz öğrencisiyle çalışmalarına devam ediyor. Dolayısıyla özellikle sektörden gelen profesyonellerin ve akademisyenlerin verdiği derslerle teoriyi pratikle birleştirebilecek insan gücünü yetiştirmeye çalışıyoruz” dedi.