Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Konservatuvar Bölümü’nün akademik yıl açılış töreni Pera’daki yeni kampüs binasında yapıldı. Törende, oyuncu Rutkay Aziz, halk müziği sanatçısı Ümit Tokcan ve piyanist Gülsin Onay’a ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ verildi.
Bahçeşehir Üniversitesi, Beyoğlu Pera’daki yeni kampüs binasında Konservatuvar Bölümü’nün akademik yıl açılış törenini düzenledi. Törene, Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, BAU Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, öğretim üyeleri, sanatçılar ve öğrenciler katıldı. Açılış töreni öncesinde katılımcılara yeni kampüs binası gezdirildi, öğrenciler ise caz ve opera konseri, tiyatro ve dans gösterisi gibi açılışa özel mini performanslar sergiledi.
Açılış töreninde, oyuncu Rutkay Aziz, halk müziği sanatçısı Ümit Tokcan ve piyanist Gülsin Onay’a ‘Yaşam Boyu Onur Ödülü’ verildi.
“AMACIMIZ, HEDEFLERİMİZ BÜYÜK”
Bahçeşehir Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, amaçlarının konservatuar bölümüne Türkiye’nin her yerinden öğrenci seçmeye özen gösterdiklerini belirterek “Türkiye’nin sesinin evrensel dünyayla buluşturmayı amaçlıyoruz” dedi. Yücel, şöyle konuştu:
“Konservatuvar kurulalı ikinci yıl oldu. Birinci yıl pandemiyle geçti. Kapılarımızı açtık. Bu sefer yeni yerleşkede başladık. Rektörümüz başta olmak üzere sanat direktörümüz ve müdürümüz beni öyle çok heyecanlandırdılar ki şuan ki yatırımlarımızı sanata yönlendirdik. Gördüğünüz bu yerleşke çok tarihi bir bina. Ama bize bu yetmez dedik ve bu binanın içini dolduracak olan sanatçı hocalarımızı da ayda bir günlerini dahi bize vermeleri adına ricalarda bulunduk. Çünkü amacımız, hedeflerimiz büyük. Türkiye’nin her köşesinin sesini, Yüksekova’dan Edirne’ye kadar, Sinop’tan, Antakya’ya kadar, Konya’dan Giresun’a kadar her bölgeden öğrencilerimizi mülakatla seçtik. Buraya kazandırdık. Böylece Türkiye’nin sesini dünya ile buluşturmayı hedefliyoruz.
“HER YAŞ GRUBUNDA SANAT EĞİTİMLERİMİZ VAR”
Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şirin Karadeniz, konservatuar bölümü ile sanat üzerine eğitimlerini tek bir merkezde toplamayı hedeflediklerini söyleyerek şöyle devam etti:
“Biz dört yaştan itibaren yaşam boyu eğitim veren, Türkiye’de 300 okulu olan, 300 eğitim kurumu olan, dünyada dört kıtada altı üniversitesi olan ve tüm dünyada 100’ün üzerinde uluslararası iş birliği olan 200 bin öğrencinin olduğu büyük bir eğitim camiasıyız. Avrupa’nın en büyük eğitim kurumuyuz. Tabii ki kültür ve sanat üzerine yatırımlarımız, eğitimlerimiz her yaş grubunda var. Ama artık konservatuarla bunları bir merkezde toplamayı ve çok daha güçlü bir biçimde hem ülkemizde hem de dünyada örnek olmayı istiyoruz. Diğer konservatuarların aynısı olmayacağız, olamayız. Çünkü bizim yapay zekadan tutun sanal gerçekliğe kadar birçok farklı laboratuvarımız var. Aynı zamanda da yerelden evrensele, evrenselden yerele doğru, geçiş yapabilecek bilgiye, beceriye, yetkinliğe ve donanıma sahibiz”
“KURULUŞUMUZDA, SANATÇILARDAN FİKİR ALDIK”
Bahçeşehir Üniversitesi Konservatuvar Direktörü Aslıhan Umar ise hem yetişkinler hem de çocuklar için BAU Yarı Zamanlı Konservatuar’ı açacaklarını duyurdu. Umar, konservatuar bölümünde yer alan tiyatro sahnesini pandemi döneminde zor günler yaşayan özel tiyatrolara, müzisyenlere açmak istediklerini de belirtti.
Umar, şunları söyledi:
“Henüz iki yıllık, çok taze bir konservatuarız. Pandemi döneminde sanatın iyileştirici ve birleştirici gücüne inanarak bu konservatuarı kurduk. Ve iki yıldır öğrencilerimizle bu inancı taşıyoruz. Proje odaklı bir konservatuarız. Öğrencilerimiz kapıdan içeri girdikleri andan itibaren deyim yerindeyse onları sahnelere attık. Öğrencilerimizin akademik alanda hem eğitim almalarını hem de aldıkları eğitimi uygulamalı alanda, projeleriyle desteklemelerini istiyoruz. Kuruluşumuzda farklı fikirleri olan pek çok akademisyeni sahneden sanatçıyı ağırladık. Onların fikirlerini aldık. Çünkü doğru olana ulaşmanın daima yolda olmak olduğuna inanıyoruz.
Yakın zamanda hem yetişkinler için hem çocuklar için BAU Yarı Zamanlı Konservatuar’ı hayata geçireceğiz. Sanatta doğru zaman aslında sizin hissettiğiniz zamandır diyoruz. Geç kalmadınız diyoruz yetişkinlere. Ses eğitimi, oyunculuk gibi pek çok alanda yaratıcı yazarlık müzikal tiyatro gibi alanlarda iki yıllık eğitim programları hazırladık. Çocukları da unutmadık. Onlar için de dört yıllık yarı zamanlı bir konservatuvar programı hazırladık. Onun da heyecanı içerisindeyiz. Ve bu gördüğünüz güzel bina tabii ki kültür yolunun üzerinde bir bina. O açıdan da ulusal, uluslararası pek çok projeye bu binada ev sahipliği yapmak istiyoruz. Sahne Peramız var. Pandemi döneminde en çok zararı gören sanatçılara burada destek olmak istiyoruz. Sahnemizi özel tiyatrolara, müzisyenlere açmak istiyoruz. Onlar için yeni bir alan yaratmak istiyoruz. BAU Pera sahne hepimizin diyoruz.”