Bir vatansever,
Bir bilge,
Bir güzel insan,
Bir yiğit kalem sahibi,
Bir siyaset adamı Bir abi,
Bir sevecen amcayı, kaybettik.
Osmanlı tarihi ve Türk Ermeni ilişkileri üzerine birçok kitabı bulunan 84 yaşındaki Levon Panos Dabağyan, Pazar günü hakkın rahmetine kavuştu. Türk siyasi tarihinde büyük yeri olan MHP’nin parti ambleminin seçilmesi sırasında “biz İslam milletiyiz hilal isteriz” diye üç hilalden yana görüş bildiren; Yani MHP’nin sembolü olan üç hilâlli bayrağın da fikir babalarından biri olarak bilinen Levon Panos Bey’i kaybettik. Levon Panos Dabağyan, eskilerin nev-i şahsına münhasır dediği bir kişilik. O, Türk Milleti’ni, Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti’ni seven bir kalem idi.
O bir Osmanlı hayranı idi. O bir Fatih sevdalısıydı. Levon Panos Dabağyan, İstanbul’un fethini küçültmek ve fethin muhteşem etkisini yıpratmak isteyenlere tepkili idi. O, gemilerin karadan çekilmediği vs. gibi fethin bilinen sembollerinin özellikle yıpratıldığını iddia ediyor. Dabağyan fethin tanımlanmasında yapılan önemli bir yanlışlığa da dikkat çekiyor: “Bizans’ın fethi hakkında yazılmış olan bazı eserlerde; Bizans’ın tamamen çürümüş, yıpranmış kof bir ağaç gibi gösterilmektedir. Halbuki, bu gibi yazarlar aslında ne gibi bir hataya düşmüş olduklarının farkında değillerdir veya maksatlı hareket etmektedirler. Zira Bizans, onların eserlerinde belirtmiş oldukları şekilde olsaydı; eşsiz Cihangir’in o dev başarısını gölgelenirdi. Daha doğrusu, önemini tamamen kaybederdi. Bu tamamen yanlış bir görüş ve yanlış bir tutumdur… Büyük Cihangir Fatih Sultan Mehmet han, gayet kuvvetli bir düşmanı haklamış ve koca bir imparatorluğu tarihten silip atmıştır. Dev Bizans’ı tarih sahifelerine göçerten tek sebep, Muhteşem Fatih’in eşsiz dehası, yüce Türk Ordusunun iman gücünün üstünlüğü ve çelikten bileğidir.”
Dabağyan, Türkiye’deki Ermeniler’i anlatırken, “Bütün Ermenileri düşman görmek tamamen yanlıştır ve de haksızlığın ta kendisidir. Zira, Türk vatanını en az bizler kadar seven ve dış ülkelere giden Türk insanına adeta kardeş gibi davranarak onları başı üstünde ağırlayan nice Ermeni mevcuttur” diyor. Bir kısım “Ermeni ve Türk masonları” Türk tarihini, Osmanlı Ermenilerini tanıtmak istemezler. Bunu tanımayınca Ermeni gençler, Taşnak Partisini tanıyor.” Ermeni cemaatının Türkiye’deki durumunu anlatıyor: “Buradaki Ermeni’nin Türk düşmanlığı ile bir alakası yoktur.” Ermeni meselesini protesto etmek için 10 Ağustos 1982’de Taksim’de kendini yakan Türk dostu Ermeni Artin Penik, hatırlatıyor. Millî Mücadele sırasında Anadolu’ya silah sevk eden ve Afyon milletvekili seçilen Berc Keresteciyan’dan Osman Gazi’ye uzanıyor: “Osman Gazi nur içinde yatsın. Ermeni kullarımı içinize alın, yoksa Bizans bunları bitirir. Ermeni Piskoposluğu Bursa’dadır. İstanbul’un fethinden sonra Patriklik olur.” Dabağyan, Ermeni Meselesinin çözümsüz olduğuna inanmıyor “bir ölüme çare yok, anlatacağız.” diyen ve Ermeni Soykırımı’nın olmadığını savunan ender insanlardan biri.
Dabağyan gayretlerini anlamayanlar ve kendisini eleştirenler için de bir çift sözü var: “Ya Rabbi sana şükürler olsun. Demek ki, bir değerim varmış ki, bana saldırıyorlar.” Levon Panos Dabağyan: rahat uyu sen o kadar “Bilge’sin” ki; sana ve Türk’e saldıranlara gerçek belgelerle cevap verdin. Fakat sana ve Türk’e saldıranlar asla belge göstertemeyip hep sahtekâr olarak kaldılar. Kısacası; acımız çok büyük çünkü;” bir bilge daha gitti! Mekânın cennet olsun Levon amca!
(ÖNCE VATAN)