Bütün bir gününü bilgisayar başında aynı pozisyonda hareketsiz bir şekilde ve egzersiz yapmadan geçiren ofis çalışanları sağlık problemleri ile karşı karşıya kalıyor. Özellikle kas ve iskelet sistemi hakkında önemli birçok rahatsızlığa neden olan çalışma şartları, bir yandan da başta akciğer ve diğer iç organlarda da önemli hasarlar bırakıyor. Çalışılan ortamdaki toz, nem gibi etkenler akciğerde önemli hastalıklara neden oluyor, astımı tetikleyebiliyor.
Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Kerem Alptekin ile ofis hastalıkları ve bu hastalığa yakalanmamak için yapılmaması gerekenleri değerlendirdi.
Boyun, sırt ve bel konusunda yaşanan problemlerin ofis hastalıklarının başında geldiğini söyleyen Dr. Hasan Kerem Alptekin, bunun nedeninin çalışma sırasında postürümüzün, yani vücut duruşumuzun bozuk olması olduğunu belirtiyor. “Bilgisayar başında olan postür aslında tercih edilen bir postür değildir. Aksine fizyolojik duruşu tersine çevirir. Dünyada bu sorunu engellemek adına çok önemli çalışmalar yapılıyor. Yeni sistemler insanın ayakta postürünü destekleyecek şekilde olması düşünülüyor. Tıpkı Tom Cruise’un oynadığı Minority Report filminde olduğu gibi. Bilgisayar başında oturmak yerine ayakta ve dokunmatik bir sistemle işlemler görülüyor. Bugün için uzak bir ihtimal olsa da postürmüzün doğruluğu açısından bu konuda çalışmalar var”diyen Alptekin, özellikle ne yazık ki masa ya da sandalyelerin belli bir ergonomik yapıda yapıldığını ancak hiçbir zaman dört dörtlük bir doğruluk sağlamadığının altını çiziyor ve ekliyor, “Bunun çözümü teknolojide. Herkesin ölçüsünde planlanacak ekipman tamamen kişiye uygun hazırlanacak ve adeta bir kıyafet gibi olacak. Ergonominin geleceği buraya doğru gidiyor”
MASA DÜZENİ BİLE ÖNEMLİ
Ofis ortamında her şey aslında dikkat ettiğimizden çok daha önemli. Örneğim her gün toplayıp dağıttığımız sonra yine topladığımız masamız ve masanın üzerinde bulunan eşyalarımız. Öncelikle telefon. Gün içerisinde eğer telefon ile oldukça zaman geçiriyorsanız, mutlaka bir kulaklık kullanmalısınız. Örneğin telefonla konuşurken aynı zamanda not almanız gerekiyorsa ya kulaklık kulanacaksınız ya da telefonu dışarıya ses verecek şekle getirip o şekilde kullanacaksınız. Telefonu boynunuza sıkıştırdığınız pozisyon, özellikle boyun sağlığı için oldukça tehlikeli.
KORKULU RÜYA MAUSE (FARE) HASTALIĞI
Bilgisayar kullanımında ise yanlış duruş ve ekipmanları kullanırken yapılan yanlışlar çok önemli hastalıklara neden oluyor. Mause (Fare) hastalığı olarak bilinen karpal tünel sendromu ise ofis çalışanlarının korkulu rüyası. Bilgisayar kullanımında klavye ve fare konularında pekçok gelişmenin olduğunu belirtenApltekin, konuyu şöyle özetliyor;
“Ofis ortamında kullandığımız hiçbir klavye ya da fare kişiye özel bir nitelik taşımıyor ancak bu konuda önemli ergonomik çalışmalar yapılıyor. Sağ ve sol el için parçalı klavyeler ya da klavye ve fare kullanırken bileğinizi destekleyecek şekilde pedler mevcut. Bunlar özellikle karpal tünel sendromu dediğimiz hastalığı önlemek için kullanılan parçalar. Klavye ya da fare kullanırken kolumuzu 90 derecelik bir açıyla tutmamız gerekiyor ve el bileklerinin açısını bozmadan çalışmamız gerekiyor. El bileklerinin doğrudan masaya değmesi, oradaki sinirlerin sıkışmasına vekarpal tünel sendromuna neden oluyor ve önlem alınmazsa motor kaybına kadar gidebiliyor”