Türk basketbolunun duayen isimlerinden, Galatasaray, İTÜ, Beşiktaş ve İstanbul Üniversitesi gibi takımlarda oyuncu yetiştirmek ve de basketbol takımını sıfırdan kurmak gibi işlerde uzman, Türk basketbolunun en önemli basketbol takımlarının antrenörlüğünü yapmış ve en iyi oyuncularını da yetiştirmiş olan Cavit Altunay evvelsi gün vefat etti ve toprağa verildi.
1930 yılında Rusya’da Orenbourg’da doğmuş olan Cavit Ağabeyimiz 1937 yılında ailesi ile beraber Kars’a göç etmişti. Cavit Ağabey geçtiğimiz günlerde ise 86 yaşında İstanbul’da vefat etti.
Cavit Ağabey liseyi İstanbul’da Galatasaray Lisesinde okudu. Lisede Fransızca ve de Latince öğrendi. 1947 yılından itibaren futbolu bir kenara bıraktı ve de Galatasaray Kulübünde basketbol oynamaya başladı.
1952-1957 arasında İstanbul Üniversitesi’nde tıp okudu. Bu arada İstanbul Üniversitesi’nde erkek ve kadınlar için basketbol takımlar oluşturulmasında çalıştı, önemli katkı yaptı. 1954 yılında bayanlar takımı 1954 yılı kadınlar Türkiye Şampiyonu oldu. Ancak ağır çalışma sonrası Cavit Ağabey sağlık sorunları geçirmeye başladı. Cavit Ağabey kendisi zatürre geçirdi. Tedavi gördükten sonra vücut geliştirmesi de öğrendi ve kendini de geliştirdi. Kendisi de basketbol oynamaya başladı. Beyoğluspor ve Galatasaray takımlarını da antrenörü oldu.Cavit Hoca daha sonra ikinci kümeden gelen oyuncular ile kurduğu Beşiktaş takımında İstanbul Şampiyonu oldu. Sonra da yeniden Galatasaray takımının başına geçti. Daha sonra tekrar Beşiktaş’ın başına geri döndü. Sonra da Türkiye’nin Üniversite takımının başına geçti ve Tel Aviv’de turnuvaya katılındı.
Ben 1968 yılında üniversiteyi bitirdim, 2 yıl askere gittim ve sonra da 11 yıl Amerika’da bir yandan basketbol seyrederken ve öğrenirken, diğer yandan master, doktora ve de ABD’de ekonomi alanında öğretim üyeliği yaptım. 11 yıl sonra 1981 yılında ise Boğaziçi Üniversitesine hoca olarak geri döndüm ve ayni zamanda basketbol ve futbol yazıları da yazmaya başladım. Bu arada da Cavit Ağabeyi ancak tesadüfen görebiliyordum. Sonunda yaşı ilerledi, sağlık zorlukları ve parasal sorunlar yaşadı. Ama 85 yaşına kadar hep basketbol düşündü, hep basketbol eğitti. Geçtiğimiz hafta da toprağa verildi. Türk basketboluna en çok katkıyı yapan birkaç kişiden biri olarak hep hatırlanacak. Hayatında basketboldan başka hiç bir şeye kıymet vermedi desek doğru olur. Bugün Fenerbahçe Basketbol takımı Avrupa’da zirveye oturabiliyorsa, Cavit Hoca’nın da temelde katkısı çoktur.