ABD Doları, dünyada çok etki eden Kuzey Kore sorunu, iklim fırtınaların yarattığı tahribat, ABD Merkez Bankası’nın yönetim kompozisyonu sorunu (Başkan Yardımcısı Stanley Fischer’in istifası) ve FED politikalarının yönündeki sorunlar gibi nedenler sonrası, son 33 ay göz önüne alındığı zaman, en düşük değerine gerilemiş bulunuyor.
Dolar endeksi, aslında doların değerini salt euro ile karşılaştırmıyor, değeri, yapısı benzer ekonomilerden oluşan bir kur sepetiyle karşılaştırarak belirliyor. Doların değeri, bu dolar endeksine göre bugün 91.011 değerine düşmüş bulunuyor. Bu da Ocak 2015’ten bu yana doların geldiği en düşük değer. Doların en son düşüşü ocak ayında başladı ve de şu anda dolar, yılbaşından bu yana, 2017 yılında yüzde 12 değer kaybetmiş bulunuyor.
Credit Agricole uzmanı Valentive Marinow doların son bir haftadaki değişimini bile gerçek bir fırtına gibi hissettiğini söylüyor. Her ne kadar ABD’nin 19.8 trilyon dolarlık kamu borç limiti sorunu, Trump ile Demokrat Parti liderleri arasında yapılan anlaşma sonucu ortadan kaldırılmışsa da, doların değerine karşı hissiyat, ‘depresif’ bir görüntü veriyor.
Dolar, tabii piyasanın dolar satıp, yerine de euro alması nedeniyle değer kaybediyor. AB Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi ise euronun değerinin kıymetli olmasının FED’den kaynaklanan sorunlar nedeniyle gerçekleştiğini sürekli vurguluyor. Bu yıl aralık ayında faiz artışı olmasının olasılığının da az olduğunu, bir kere daha faiz artışı olmayacağını yatırımcılara söyleyip duruyor.
New York FED Başkanı William Dudley ise bir kere daha faiz artışı yapılması tezini desteklerken, enflasyonun hala düşük olmasının kafa karıştırıcı olduğunu vurguluyor.
Yatırımcıların önemli bir kısmı FED Başkan Yardımcısı Stanley Fischer’in istifasının en önemli değişiklik olduğunu vurguluyor ve bu nedenle de yıl sonunda bir faiz artışı olmayacağını söylüyorlar. Deutsche Bank yöneticisi George Saravelos ise FED’in elinde FED’e atanabilecek yönetici adayı sayısı çok fazla olduğu için ilerde gerçekleşecek politikaların ne olabileceğine karar vermenin çok zorlaştığını da söylüyor.
Societe General yöneticisi Kit Juckes ise ABD ekonomisinin geleceği konusunda pozitif olmanın pek kolay olmadığının altını çiziyor.
ABD’nin reel büyüme oranının artışının belirsizliği, federal funds faizi adlı politika faizinin çıkabileceği zirveyi tahmin etmenin zorluğu ve Başkan Trump’ın ekonomiye etkilerinin de tahmin edilememesi önemli sorunlar.
Kuzey Kore’nin ise her an gidişatı çok zor hale getirecek bir füze artışı daha yapabileceğini gündeme getiriliyor.
(AKŞAM)