2017’nin başından bugüne kadar, bir yılda ticaret ağırlıklı ölçümle, ABD parası dolar, diğer paralara karşı yüzde 9 kadar değer kaybetmiş. Ancak Trump ve ekibinin bu konuda ne düşündüğü de pek belli değil. Aşağıda The Economist dergisinin dolar hakkındaki görüşünün özeti var.
Geçtiğimiz günlerde Davos’ta ABD Bakanı Steven Mnuchin, “Doların zayıf olması bizim açımızdan, ticaret ve fırsat gözlüğüyle baktığımız zaman, iyidir!” demişti. Tabii ABD bakanının doların düşük olması iyidir şeklinde görüş vermesi, pek rastlanan bir tez olmadığından, dolar da değer kaybetmişti. Ama Başkan Trump da Davos’ta konuşurken, “Doların uzun vadede değer kaybetmesi bizim açımızdan iyidir!” diyerek farklı bir görüşü ön plana çıkarmıştı. Trump Nisan 2017’de de doların çok kuvvetli olduğunu vurgulamıştı. Tabii bu çelişkili konuşmalar piyasanın kafasını karıştırmış bulunuyor.
Buna bir de ABD yönetiminin dış ticaret açığını azaltma yaklaşımını eklemek gerekiyor. Ama en son gündeme getirilen vergi indirimi yaklaşımı ise ithalatı artırır ve de dış ticaret açığını düşürür de deniyor. Dış ticaret açığı da resesyonda azalır. Ancak dolarda çok değer kaybı ise, dış ticaret açığını ekonomiyi hırpalamadan ancak kapatabilir.
1980’li ve 2000‘li yıllarda ABD’de uzun süreli dolar zayıflığı yaşanmış. Bu durum aslında doların zayıf olmasının nedenine de bağlı. Eğer doların zayıflığı ABD ekonomisinin kötü durumda olmasından kaynaklanıyorsa, bu hisse senetleri için kötüdür. Ama kamu bonoları için iyidir. Eğer zayıflık gelişen ekonomilerin bir ekonomik zirvede olmasından kaynaklanıyorsa da, yatırımcılar başka ABD dışı yerlerde fırsatlar yakalamışlardır demektir.
Şu andaki dolar zayıflığı ise global ekonomide bir toparlanma sonucu diye düşünülmeli. Mnuchin’e göre ABD’nin uluslararası çalışan şirketlerinin global ekonomiden destek almaları ve ihracatlarının daha rekabetçi olması demektir. Bu şirketlerin uluslararası kazançları da artacaktır. Hazine bonolarının getirileri ise faizlerin artması nedeniyle yükselecektir.
Dış aleme bakıldığında ise zayıf dolar demek güçlü euro demektir. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi 25 Ocak 2018’de döviz kurlarının kontrolsüz dalgalanmasının finansal ve ekonomik stabiliteyi rahatsız edeceğini kuvvetle vurgulamıştı. Dolayısıyla euronun değerinin çok yükselmesi de pek istenen bir şey değil. Düşük bir dolar genelde bu ülkelerin faizlerini düşürmesine olanak sağlıyor.
Doların düşmesinin veya artmasının birçok değişiklik getireceği ve ülkeleri de farklı etkileyeceğini düşünmek gerekiyor.
AKŞAM