Geçtiğimiz haftada iki adet son derece rahatlatıcı ekonomik veri yayımlandı. Aşağıda bu verileri inceleyip aktarıyoruz.
Ama diğer taraftan da Trump’ın gaddar Suriye’yi cezalandırma babında bombalaması, Trump ile Çin Başkanı Xi ‘nin ABD’deki görüşmelerinin içeriğinin pek açıklanmamış olması, Rusya’nın ABD‘nin Suriye’deki bombalamasına sert reaksiyon vermesi, Kuzey Kore sorununun nasıl çözüleceği konusunda ne Çin, ne ABD, ne Rusya, ne de Kuzey ve Güney Kore’den bugüne kadar bir yaklaşım açıklanmamış olması da kafaları karıştırıyor. Diğer taraftan ise, geçtiğimiz hafta global ekonomiden “olumlu” ekonomik haberler geldi.
4 Nisan tarihinde Financial Times manşetten verdiği haberde Euro Bölgesi’nde işsizlik oranının son sekiz yılın en düşük düzeyine geldiğini açıkladı. Bir milyondan daha fazla kişi de son bir yılda iş buldular. İşsizlik oranı son sekiz yılın en düşük düzeyine geldi. Bu durum Euro bölgesinin 2017 Mart ayında, 2011 yılından bu yana en yüksek imalat sanayi üretimi düzeyine gelinmiş olmasından kaynaklanıyor. Fabrikalar , İtalya’da bile son altı yılın en yüksek istihdam ve üretim düzeyine gelmişlerdi. Bu veri Markit firmasının imalat sanayi endeksinden alınmış.
19 üyeli Euro bloğundan alınan veriler finansal krizden toparlanma sonucu yavaş da olsa çıkış gerçekleştiğini gösteriyor. İşsizlik oranı şubat ayında 140 bin azalarak yüzde 9.5 düzeyine indi. Bu 2009 yılı mayıs ayından bu yana en düşük düzey. Şubat ayından önceki üç ayda ise işsizlik 360 bin azalmış. İşsizlik üç ayda 15.4 milyona inmiş. Markit’in fabrikalarda PMI ölçütü 55.4 düzeyinden 56.2 düzeyine çıkmış. İtalya imalat sanayi üretimi ise toplam üretimin yüzde 15 kadarı. Geçen yıl yüzde 2.5 büyüyen İspanya’nın ise Merkez Bankası açıklamalarına göre bu yıl yüzde 2.8 büyümesi bekleniyor. Ama Fransa’daki işsizlik oranı da yüzde 10 düzeyinde kaldı ve değişmedi.
Enflasyon ise bir diğer önemli ekonomik veri! OECD verilerine göre gelişmiş ülkelerde yıllık enflasyon son altı ayda, yani mart 2017 öncesinde, altı ay peşpeşe artmış.
Ancak fiyatların yükselmesinde, temelde büyük çapta şubat 2017 öncesindeki 12 ayda enerji ve gıda maddelerinin fiyat artışları etkili olmuş. Özellikle enerji fiyatları 12 ayda yüzde 11.1 artmış. Geçen yıl ayni zamanda enflasyon 12 ayda yüzde 8.5 artmışmış. Enerji ve de gıda fiyatları çıkarılırsa da, enflasyon pek değişmemiş ve yüzde 1.9 civarında kalmış.
Avrupa Birliği istatistikçilerine göre Şubat 2017 ayında yüzde 2 olan enflasyon ise mart ayında yüzde 1.5 düzeyine inmiş.Çin, Brezilya, Rusya ve Güney Afrika, enflasyonu son dönemde düşen ülkeler.
“Grup 20” adlı en büyük ekonomilerde yıllık enflasyon ise, şubat 2017 ayında, ocak ayındaki 2.6 değerinden 2.4 düzeyine inmiş.
İktisatçılar ekonomik büyümenin 2016 yılındaki büyüme oranından biraz artacağını ve enflasyonun da yüzde 2 civarında gerçekleşeceğini söylemekteler ama, ücretlerin hemen hemen hiç artmaması da düşünülmesi gereken bir durum!
IMF de sanayileşmiş ülkelerde prodüktivitenin düşük kaldığını ve artmadığını da tekrar tekrar gündeme getiriyor.
(AKŞAM)