Merakla beklenen mayıs ayı tüketici ve üretici fiyat endeksleri açıklandı. Buna göre mayıs ayında tüketici fiyatları yüzde 0.45 oranında artarken, üretici fiyatlarında artış oranı yüzde 0.5 oldu. Bu artış oranları hem TÜFE’de hem de ÜFE’de geçen yılın aynı ayına göre daha düşük. Bu nedenle de son dönemde hızlı bir şekilde yükselmekte olan enflasyon mayıs ayında düştü. TÜFE’de yıllık enflasyon yüzde 11.9’dan yüzde 11.8’e, ÜFE’de ise yüzde 16.4’ten yüzde 15.3’e geriledi.
Enflasyonda mayıs ayında görülen bu düşüşün yılın geri kalanında, özellikle de yaz aylarında devam edip etmeyeceği şu an için bilinmiyor. Ancak yıl sonu enflasyon oranının en azından tek basamağa inmesi için yaz aylarındaki fiyat düşüşlerinin, özellikle tarımda, çok güçlü olması gerekiyor. Çünkü yılın ilk beş ayındaki kümülatif enflasyon oranı yüzde 6.2’ye ulaşmış durumda. Aylık fiyat artışlarının sonbahar aylarında mevsimsel olarak daha hızlı olduğu göz önüne bulunduğunda, enflasyonun tek haneye inmesi için haziran ve temmuz aylarında peş peşe güçlü negatif enflasyon gerçekleşmesi gerekiyor. Mayıs ayındaki kısmi iyileşmenin büyük oranda ulaşım sektörü fiyatlarından kaynaklandığını görüyoruz. Ancak özellikle gıda grubundaki baz etkisi nedeniyle enflasyondaki düşüş sınırlı kalmış. Aşağıdaki grafikte de görüldüğü üzere, son aylardaki enflasyonda yükseliş trendine karşılık mayıs ayındaki düşüş çok cılız kalmış. Bu düşüşün birkaç ay daha devam etmesi, en azından yaz aylarında negatif enflasyon oranlarıyla desteklenmesi gerekiyor. Aksi takdirde yıl sonunda enflasyon çift hanede kalacak.
Önümüzdeki dönem açısından bir olumlu haber de IMF tarafından derlenen küresel fiyat endeksi oldu. Buna göre son bir yıl içerisinde gıda grubu fiyatları ortalama yüzde 0.2, yani binde 2 oranında artış gösterdi. Bu oran şubat ayında yüzde 11 seviyesinde idi. Küresel olarak zayıflayan gıda fiyatlarının ülkemizde de etkisini göstermesi enflasyonla mücadele açısından olumlu olacak. Son dönemde döviz kurlarının tekrar normale dönmesi ve TL’nin değer kazanması da bu tarz olumlu beklentileri destekliyor. Ancak döviz hareketlerinin fiyatlara hangi ölçüde ve ne zaman yansıyacağı ise belirsiz!
(AKŞAM)