Ekonomistler Avrupa’da son 10 yılı, Euro Bölgesi’nin ekonomisinin ne kadar sağlıklı bir dönem yaşadığını düşünerek geçirmişlerdi. Euro Bölgesi geçtiğimiz yıl da yüzde 2.3 büyüyerek tahminleri ve de ABD büyümesini bile geçmişti. Ancak son dönemde sanki teklemeye başladı. The Economist dergisi durumu böyle özetlemekte.
Ocak ve şubat aylarında ise sanayi üretimi düşmeye başlamıştı, perakende satışlar kötü gitmekteydi ve de şirketlerin güveni de düşmüştü. GDP büyümesinin önemli bir endeksi PMI da yılbaşından sonra düşmüştü. Ama gene de hâlâ çok da kötü olmayan bir büyüme yaşanmakta idi. Tabii Euro Bölgesi’nin en büyük ekonomisi olan Almanya da büyüme sorunu yaşamaya başlamıştı. Bir Alman kurumu olan Makroekonomik Politika Enstitüsü üretimi, büyüme değerlerini ve de faiz düzeylerini incelemekteydi. Eldeki verilere göre, resesyon kuvvetlenmekteydi, resesyon olasılığı martta yüzde 7’den, nisanda yüzde 32’ye çıkmıştı.
Tabii her şey bir arada düşmüyor. Bazı faktörler soğuk ve uzun geçen kıştan dolayı Almanya’da da nüfusun büyük çoğunluğunun soğuk alma sorunu yaşadıklarını ve muzdarip olduklarını, bu nedenle de üretimin teklemeye başladığını bildiriyorlar. Diğer taraftan IG Metal adlı sanayi kurumunun da üretim grevi sorunu yaşaması nedeniyle üretim düşmüştü. Ama Almanya ve Fransa’daki incelemeler ekonomik düşmenin devam ettiğini söylüyor. Avrupa Merkez Bankası’nın gidişatı yavaşlatma yaklaşımını azaltmaya başlaması da önemli bir sorun. Ama Avrupa Merkez Bankası, kredi desteğinin devam ettiğini söylüyor. Diğer taraftan euronun kuvvetlenmesi de son altı ayda kredi gidişatını zayıflatmış. Ama HSBC’ye göre, kur hareketleri zaten genelde gecikmeli etki yapar.
Tabii Almanya ve de Euro Bölgesi dış ticaret savaşı tehlikesi de yaşamakta. ZEW kurumundan Achim Wambach korumacılığın gündeme geldiğini vurguluyor.
Nisanın son günlerinde Avrupa Merkez Bankası ekonomik zayıflama konusunu incelemeye başlamış. Ama hâlâ enflasyon baskısı da var. Bu nedenle politikaları izleyenler de henüz çok telaşlı değiller. Ama büyümede zirveden inildiği de gözüküyor.
Diğer taraftan IMF tarafından yayımlanan ‘World Economic Outlook’, Euro Bölgesi’nde ortalama büyüme oranının yüzde 1.4 düzeyine ineceğini vurguluyor. Prodüktivite azalması, azalan reform girişimi ve de demografik sorunlar nedeniyle üretimde azalma gündeme geliyor deniyor.
(AKŞAM)