Bu hafta cumartesi günü basılan The Economist dergisi, Britanya’nın Avrupa Birliği’nden ayrılırken ödeyeceği faturalar konusununda bilgi verdi. Detaylar okuyanın şapkasını uçurmakta.
Brexit ayrılma kararını verirken kimse bu işin bir de dev parasal faturası olacak dememişti. Britanya Avrupa Birliği Anlaşması’nın 50 numaralı maddesini kabullendi ve de ortaya parasal faturanın ne kadar olabileceği konusunda sorunlar sonradan çıktı!
Brexit’çiler halka, ayrılınca haftada 350 milyon pound tasarruf edeceklerini bile söylemişlerdi. Ama kimse Britanya’nın Avrupa’dan ayrıldıktan sonra bile, AB’ye dev miktarlar ödemeye mecbur kalacağını gündeme getirmemişti.
Center for European Reform adlı kurumda bir rapor hazırlayan Alex Barker Brexit’çilerin AB’den “boşanmak için” ödemeye mecbur olacakları para miktarını 24.5 milyar euro ile 72.8 milyar euro arasında bir rakam olarak tahmin ediyor.
Ödeme üç temel parçadan ibaret olacak. Birincisi ve en büyüğü, Britanya ve diğer ülkelerin peşinen ödemeyi kabul ettiği yedi yıllık bütçe ödemeleri. Alex Barker’a göre henüz ödenmemiş olan Britanya payı 29.2 milyar euro.
İkinci ödeme, Britanya’nın 2019 yılında kesin ayrılmasından sonra yapılacak olan yatırımlar ile ilgili borçları da olacak. Britanya’nın payına 17.4 milyar euro düşmekte. Çünkü Britanya 2020 yılına kadar olan bütçelerin altına imzayı atmış.
Üçüncü ödeme ise emeklilik ödemeleri konusu ile ilgili. Avrupa Birliğinin tüm çalışanlarına emeklilik ödemeleri için 60 milyar euro kadar borcu mevcut imiş. Britanya sadece kendi personelini ödemeye çalışsa da, tüm çalışanlar için ortak ödeme yapılması, imzalanmış anlaşmalara göre zorunlu.
Bu üç unsur ve geriye kalan daha küçük konular da eklendiği zaman da Brexit’çilerin ödeyeceği toplam para ne kadar? Avrupa Komisyonu adına, ödeme konusundaki çalışmaları yöneten Michael Barnier adlı kişi tarafından yapılan hesaplar, Brexi’tçilerin ödeyecekleri borcun, 40 milyar euro ile 60 milyar euro arasında olacağını vurgulamakta.
Eğer Brexit tayfası bu ödemeleri yapmayı red ederse de Britanya kendisini “International Court of Justice” karşısında bulacak.
Ancak Başkan Bayan Theresa May de bugüne kadar Brexit seçmenlerini hazırlamak babında, kimseye hiçbir bilgi vermemişti.
Bu ödeme konusu dünyada ilk defa olmakta, benzeri bir durum da hiç ortaya çıkmış değil. Ama daha da önemlisi Brexit tayfasına karşı, AB mensupları tüm sempatilerini kaybetmiş durumdalar. Bugüne kadar, boşanma maliyeti konusundaki enformal görüşme ve tartışmalar da hep çok büyük kavgalar yaratmış. Üzerinde anlaşılan tek bir konu var. O da hiçbir konuda anlaşılamadığı!
Zaman içinde tabii neler olacağını göreceğiz. Tabii ki zaman içinde bir anlaşma gündeme gelecek. Ama detayları ne olacak, parasal miktar ne kadar olacak, henüz tam bilinemiyor. Ama çok büyük bir miktar olacağı da kesin!
(AKŞAM)