Şimdi Güney Afrika esas ‘zor olan gerçek hayatı’ yaşayacak. Çünkü Güney Afrika, Jacob Zuma’nın başkanlığında tam 8 yıl çektiği işkenceden ancak bu hafta kurtuldu. Ama neler neler olmuştu bu 8 yılda?
Birincisi Başkan Zuma’nın ‘African National Congress’ adlı partisi, nerede ise ülkenin en güçlü rüşvet kurumu olmuştu. Hala da öyle. Ülkede zaten az olan yatırımcılar ise, adeta yatırım yapmaktan vazgeçmeye mecbur kalmışlardı. Ülkenin esas desteklenmesi gereken, siyahi ve düşük gelirli vatandaşları ise, giderek daha kötü bir yaşama ve uzun süre işsizliğe razı olmaya mecbur olmuşlardı. Başkan Zuma ve partisi ise, 8 yılda çok çok kötü şöhret kazanmıştı. Mesela rüşvetçilik!
Zuma ve tayfası, tam 783 adet rüşvet olayından dolayı suçlanıyorlardı. Zuma’nın uzun zaman dirense de sonunda başkanlıktan ayrılmaya mecbur kalması da bu nedenle gerçekleşti. Ama ülkede birçok kişi, gördükleri veya yaşadıkları kötü durumlardan sonunda kuvvetlice şikayetçi olmuşlardı. Bay Zuma’nın bir günde iki defa televizyonda halka konuştuktan sonra ayrılmayı kabul etmesi ise, oldukça enteresan bir gerçekleşme oldu .
Zuma’nın yerine göreve gelen Cyril Ramaphosa cüretkar olmasının sonucu olarak aslında aralıkta iş başına getirilmiş gibiydi ama aslında önceleri uzun süre sessiz kalanlardan da biriydi. Cyril, sonunda parti bölünmüş olsa da, Zuma’yı görevden alabildi. Ama Zuma’nın tayfası olanların hızla görevden alınması ve tasfiyesi gerçekleşmezse, gene de her tür şey olabilir. Bu nedenle de partinin yapısı ve de hükümet derhal değiştirilmek zorunda. Ramaphosa becerikli yeni insanlar bulup yeni bir hükümet yaklaşımını getirmeye mecbur!
Yeni hükümet, özellikle ekonomiyi yöneten bakanlıkları ve de polis ve vergi daireleri gibi kurumları da hızla ve yakından izlemek zorunda, çünkü Zuma 8 yılda birçok kamu kurumunu ‘elinde avucunda’ oynatır hale gelmişti.
Yeni hükümet ve de yeni başkan Cyril Ramaphosa bugünlerde milyonlarca Güney Afrikalı insanın gelecek ümidi. Ama Zuma’dan miras kalan ANC kısa adlı parti de daha sağlam yere basar hale getirilmek ve yönetim ekibi değiştirilmek zorunda.
Yani başkan ve yeni hükümet, devleti, iş hayatını ve de emekçileri bir arada tutmak zorunda. Bu beraberlik gündeme gelmezse, Güney Afrika uluslararası alanda rekabetçi olamaz ve işsizler de iş bulamaz. Yeni hükümetin önünde aslında değişim için oldukça kısa bir zaman var!
(AKŞAM)