A AA
Deniz Gökçe
deniz.gokce@aksam.com.tr
Tüm yazılar için tıklayınız
Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi BETAM araştırmacıları S.Gürsel, G.Uysal ve M.Durmaz, her ay işgücü piyasasındaki gelişmeleri, çok istikrarlı bir veri olmayan tarım istihdamını çıkartarak, tarım dışı işsizliği de üç ayın ortalaması olarak (Aralık, Ocak, Şubat) alıp, mevsimlik düzeltmeden de geçirerek yayınlamaktadır.
Bir özet vermek gerekirse, mevsim etkilerinden arındırılmış işgücü verilerine göre tarım dışı işsizlik oranı Ocak 2017 döneminde bir önceki döneme kıyasla 0,1 puan azalarak yüzde 14,1 olarak gerçekleşmiştir. Betam tahmin modeli tarım dışı işsizlik oranının Şubat 2017 döneminde yüzde 14,0 seviyesine düşeceğini öngörmektedir.
Tarım dışı işgücü ve istihdamda artış mevsim etkilerinden arındırılmış verilere göre Ocak 2017 döneminde, Aralık 2016 dönemiyle kıyaslandığında tarım dışı işgücü 109 bin artarak 25 milyon 689 bin kişiye, tarım dışı istihdam 119 bin artarak 22 milyon 67 bin kişi olarak kaydedilmiştir . Tarım dışı işsiz sayısı 10 bin kişi azalarak 3 milyon 622 bine, tarım dışı işsizlik oranı da yüzde 14,1’e gerilemiştir. Önceki dönemde (Aralık dönemi) gerek tarım dışı işgücünde gerek tarım dışı istihdamda düşüşler gerçekleşmişti. Betam tahmin modeli, mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizliğin Ocak 2017 döneminde yüzde 0,1 puan artarak yüzde 14,4 seviyesinde olacağını tahmin etmişti. Mevsim etkilerinden arındırılmış Aralık 2016 tarım dışı işsizlik oranı ise Ocak 2017 döneminde 14.3’ten yüzde 14,2’ye revize edildi. Mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranı bir önceki döneme kıyasla yüzde 0,1 azalarak Ocak 2017’de yüzde 14,1 olarak gerçekleşti. Betam tahmin modeli Şubat 2017 döneminde mevsim etkilerinden arındırılmış tarım dışı işsizlik oranının 0,1 puan azalarak yüzde 14.0 olarak gerçekleşeceğini öngörmektedir. Tarım modelinin ayrıtlılarına Betam İnternet sitesinden ulaşılabilir. Kariyer.net’in verileri Betam tahmin modelinin girdilerinden biri olmakla birlikte tek etken değildir. Tahminde kullanılan ekonometrik modelde İŞKUR verileri, reel kesim güven endeksi, kapasite kullanım oranı gibi farklı birçok değişken kullanılmaktadır.
Mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı ve ilan başına başvuru sayısı
Hizmet sektöründe artış: Mevsimsellikten arındırılmış hizmet sektörü istihdam verilerine göre, Aralık 2016 döneminde hizmet sektöründe 9 bin azalan istihdam, Ocak 2017 döneminde 96 binlik güçlü bir artış sergilemiştir. Buna karşılık sanayi sektöründe istihdam artışı 9 binle sınırlı kalmış, Aralık 2016 dönemindeki 51 binlik düşüşü telafi edememiştir. Keza Aralık 2016 döneminde 28 bin azalan inşaat istihdam artışı da Ocak 2017 döneminde 13 bin ile sınırlı kalmıştır.
Kadın işsizliğinde artış: Şubat 2014 döneminde TUİK işgücü piyasası verilerinde önemli düzeltmelere gitmiştir. Bu kapsamda, TÜİK çeşitli işgücü verilerini geriye doğru da düzeltmiş ama verilerde düzeltmeler toplumsal cinsiyet ayrımında yapılamamıştır. Dolayısıyla eldeki kadın ve erkek işgücü verilerinin, mevsimsel etkileri içererek incelenmesine olanak tanıyacak kadar uzun değildir. Bu koşullar altında eldeki kadın ve erkek işgücü verilerinin yıllık değişimlerini inceleyerek gelişmeleri takip etmek, tercih edilmekte.
(AKŞAM)