Global kriz Avrupa’ya da etki ettikten sonra, ekonomik gidişatı konusunda en az bilgi yayılan ülke İtalya olmuştu. Tabii İtalya’nın sorunlarının oldukça büyük olduğu da biliniyordu. Sonunda geçtiğimiz günlerde The Economist dergisi bir İtalya ekonomisi gidişatı özeti yayımladı.
İtalya liderleri Como Gölü kenarındaki Villa d’Este’de her yıl toplanırlarmış meğer. Bu seferki toplantıda İtalya ekonomisi konusunda iyimser veriler ortaya çıkmış.
Örneğin 2017 yılının ikinci çeyreğinde büyüme yıllık hesapla pozitif yüzde 1.5 olmuş. Ayrıca da detay veriler incelendiğinde pozitif gelişmenin daha da kuvvetleneceği ve büyüme oranını yükselteceği de ortaya çıkmış. Bu Avrupa geneli için de çok iyi bir haber.
Diğer taraftan da işsizlik oranı haziran ayı verileriyle yüzde 11.2 değerinden temmu ayında, çok az da olsa artarak yüzde 11.3 değerine çıkmış. İlk bakışta bu iyi değil denebilir. Ama detay incelenirse durum farklı.
İtalyada durum yavaş iyileşince, kabaca 115 bin küskün İtalyan yeniden iş aramaya başlamış. Hepsi iş bulamamış ve bu da işsiz sayısını yükseltiyor, ama diğer taraftan da iş bulanlar, istihdam sayısını toplamda 2008 yılından bu yana ilk defa 23 milyona çıkartmışlar. Böylece iş arayanlar da geleceğe daha iyi bakar hale gelmişler.
Diğer taraftan girişimciler de daha kolay kredi dağıtılan bu dönemden faydalanmaya soyunmuşlar. Çünkü devlet Temmuz ayında devletin en eski ama en çok problemli bankası Monte dei Paschi di Siena’yı ve de iki finanasal kuruluşu daha kurtarınca, İtalya’nın çok sorunlu finans sistemi yere biraz daha sağlam basar hale gelmiş. Birçok diğer banka sorunlu kredilerini satmaya başlamış. Böylece yeni krediler de artabilmiş.
Diğer taraftan da devlet Libya’dan gelip Akdenizi aşan göçmenlerin sayısını da iyice önlemeye başlamış. Bu nedenle Başbakan Paola Gentiloni’ye de teşekkürler yağmaya yağıyormuş.
Peki sorun yok mu? Bol miktarda hala var tabii!
İtalya yukarıda vurgulanan pozitif gelişmelere rağmen, Avrupa geneli için bir yük olmaya devam edecek. Euro bölgesi yıllık olarak yüzde 2.2 hızla büyümekte. Bu nedenle de Avrupa geneli ile İtalya arasında gene de önemli bir ekonomik fark var deniyor.
Mesela İtalya’da gençlerde işsizlik hâlâ yüzde 35.5 civarında. Euronun aşırı değerlenmesi de ihracatının çoğunu euro bölgesi dışına yapan İtalya için bir sorun olacak. Avrupa Merkez Bankası hükümet bonolarını almayı kesince de İtalya’nın dev borç stoku (toplamı GSYİH’nın yüzde 132.6 kadarı ) daha da artacakmış. İtalya’da prodüktivite düşüklüğü ve de büyük borç stoku yüksek düzeyde.
İtalya’da siyasi sorunlar da gündeme gelebilir. Çünkü ya bir azınlık hükümeti ya da beraberce çalışması zor olacak bir sol ve sağ ortaklığı gündeme gelecek. Bu nedenle de seçimden önce seçim kanununu değiştirmek gerekliymiş!
(AKŞAM)