İtalya 1945 sonrasında Hristiyan Demokratlarla Komünistler arasında kalmıştı. Hızla artan kamu borcu ülkeyi büyük ekonomik sorunlarla boğuşmaya mecbur kılıyordu. S. Berlusconi‘nin sağ koalisyonuyla R.Prodi’nin sol koalisyonu çekişti durdu. Ama İtalya sonunda bu sorunlardan kurtulmayı becerdi.
İtalya bir yandan bir Akdeniz ülkesi, diğer taraftan da bir Avrupa ülkesi idi. 1990’lı yıllarda İtalya bir kere daha karışmaya başladı. 1992 yılındaki güçte mafya ve rüşvet etkili olamadı ama ülke de yüksek oranda büyümeyi bir türlü beceremedi.
Bugünlerde İtalya’nın ekonomisi, Euro Bölgesi’nde en yavaş büyüyen ekonomi. Büyüme yüzde 1 oranının altında. Kamu borcu/GSYİH oranı yüzde 132 düzeyinde. İşsizlik yüzde 12 düzeyinin altına inmiyor. Genç nüfus işsizliği ise yüzde 37 değerinin üstünde. Bankaların çoğu da batık!
Yukarıda verdiğimiz ekonomik sayılara bakanlar Euro Bölgesi’ne üyeliğin İtalya’ya bir şey getirmediğini düşünüyorlar. İtalyan seçmenleri arasında Aralık 2016 tarihinde yapılan geniş bir ankete göre seçmenlerin yüzde 47 kadarı euro kötü bir şey derken, ancak yüzde 41 kadarı euro iyi bir şey diyor.
İtalya 1861 yılından beri hep kaos içinde olduğundan 25 yıl önce Avrupa Birliği konusu İtalyanlara iyi bir çözüm olarak gelmişti. Ama bugün fikirleri çok farklılaştı.
Ülkenin kuzeyi sanayici bir yaklaşım içinde olduğu için ve ihracatçı olmayı becerdikleri için ve de Almanya ile ticaret konusunda anlaştıkları için şikayetçi olmayabiliyorlar.
Ama İtalyan Merkez Bankası ve de Maliye Bakanlığı’ndaki uzmanlar durumu iyice biliyorlar ve Euro Bölgesi’nden çıkmanın İtalya’nın başına ne tür felaketler getirebileceğini de görüyorlar.
İki faktör vatandaşların kötümserliğini artırıyor deniyor.
Birincisi, Euro Bölgesi’nin mali kuralları Almanlar tarafından düzenlenmiş gibi. Yani İtalya’nın kendi şartlarına uygun değil. Roma’dan gelen şikayetler Almanların yani Berlin’in kulağına hiç ulaşamıyor.
İkincisi, İtalyanlar Euro Bölgesi’nin Akdeniz kökenli göçmen sorununa hiç önem vermediğini ve İtalya’yı desteklemediğini düşünüyorlar. Son üç yılda 500 bin göçmen ve kaçak İtalya’ya girmiş. Bu yıl da göç çok yüksek oranda. Bu durum da İtalyan vatandaşlarını öfkelendiriyor.
Kenarda da kenarda bekleyen ‘Beş Yıldız’ adlı partiyi gittikçe kuvvetlendiriyor.
(AKŞAM)