Katar’ın Devlet Fonu ülke dışında tutulan 20 Milyar dolarlık kendi fonunu, Körfez ülkelerinin Katar’a uyguladığı bölgesel ambargonun etkilerini ortadan kaldırmak için ülke dışında tutmak yerine, ülke içine geri getirmeyi tercih etti.
Katar Maliye Bakanı Ali Shareef al Emadi, Katar Yatırım Ajansının ülkenin likidite sorunu yaşamaması için ve bankacılık sisteminde de likidite sorunu çıkmaması için ve de Katar’ı sıkıştırmaya çalışan Suudi Arabistan, Arap Emirlikleri, Bahrain ve de Mısır’ın getirdiği diplomatik sorunları etkisiz hale getirmek için, dışarıda tutulan tasarruf ve birikimlerinin bir kısmını ülkeye geri getirdi.
Katar Maliye Bakanı al Emadi, fon transferinin sadece bir öncü tedbir olarak gündeme geldiğini ve hiçbir şeyi satıp likidite etmediklerini vurguladı. Moody’s adlı rating şirketi komşu ülkelerle Katar arasında anlaşamazlık ortaya çıktığından beri 38.5 milyar doları ülke içine geri taşımış bulunuyor diyor. Körfezin en büyük ve zengin kamusal fonu olan Katar Yatırım Ajansı, işlettiği 300 milyar dolarlık bir varlığa da sahip.
Katar, Yatırım Ajansı ve Fonu kanalı ile Barclays ve de Volkswagen gibi şirketlerde ortak ve Londra’da Harrods adlı mağaza ve de Shard gibi gayrımenkullere da sahip. Fon son dönemde İsviçre Bankası Credit Suisse’de, Rus enerji şirketi Rosneft’de, ve de mücevherci Tiffany’de tutuğu fonları azaltmıştı ama Katar Maliye Bakanı yeterince likiditeleri olduğunu ve bu tür para işlemlerini de yatırım stratejileri için kullandıklarını belirtti.
Katar Dünyanın en büyük likit doğal gaz ihracatçısı ve de kişi başına gelir açısından da en zengin ülkelerden biri.
Bakan al Emadi ülkenin Yatırım Ajansının aktivitesine devam ettiğini ve de her hangi bir yatırım fırsatı önlerine çıktığı zaman da derhal yüksek dozdaki nakit sermayeleri ile girişim yapmaya hazır olduklarını vurguladı.
Ülke ham madde ve de gıda açısından önemli boyutta ithalat yaptığından, komşuları ile ticaret yapamayınca, yeni ticaret partnerleri bulmaya mecbur kalmıştı. İlk ayda sıkışan Katar’ın ticaret toplamı yüzde 40 civarında azalmış, ama Katar ikinci aydan itibaren gereken ticaretin yüzde 99 kadarını gerçekleştirebilmiş.
Katar Bankalarından çekilen sermayenin çoğunluğu ise ambargoyu başlatan komşular tarafından gerçekleştirilmiş. Katar şimdi tüm sermaye çekilişlerini karşılamış durumda olduğunu söylüyor.
Bakan eğer kendi varlık ve likiditemiz yetmese idi, dışarıdan zaten istediğimiz kadar fon da bulabilirdik de diyor.
(AKŞAM)