Geçen hafta Trump ve de Çin Başkanı Xi Jinping Kuzey Kore riski konusunda ABD’de konuşmuşlardı. Ama bir açıklama da pek yapılmamıştı. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ise geçtiğimiz günlerde yaptığı konuşmada Kuzey Kore konusunda durumun ‘bıçak sırtı1 durumunda olduğunu belirtmişti. Çinli Bakan tüm taraflara birbirlerini tehdit etmeme konusunda ikaz yapmıştı.
Bu hafta sonu da Kuzey Kore’de , Kuzey Kore’nin kurucusu Kim İlSung’un 105’inci doğum günü kutlaması vardı. Hem Washington hem de Beijing Kuzey Kore’nin doğum günü kutlamasının parçası olarak bir füze veya nükleer test ile ortalığı karıştırabileceğini düşünüyorlardı. Trump da geri adım atmıyor ve Çin çözümü desteklemezse kendisinin tek taraflı olarak çözümü sağlamaya mecbur kalacağını söylüyordu.
Kuzey Kore’de ise geçen cuma günü Dış İşleri Bakanı Hang Song Ryol, bir açıklama yapıyor ve “Elimizde nükleer silah var, ABD saldırı yaparsa biz de tabii ki iki kolu bağlı durmayacağız!” diyordu.
Ama bu arada da Pentagon Cari VVinson adlı dev uçak gemisine ilaveten iki adet de ilave gemiyi, bir füze destroyeri ve de bir uçak taşıyıcısından oluşan bir ekibi Kore sularına göndermiş bulunuyordu. Yani ABD Kuzey Kore füzelerini havada durdurabilecek kuvvete şu anda sahipti.
Kuzey Kore’nin uzlaşmaya yanaşmaması da aslında Güney Kore’de panik yaratıyordu. Kuzey Kore bugüne kadar 5 adet nükleer silah deneyi yapmıştı, bunların iki tanesi de geçen yıl gerçekleşmişti.ve bir nükleertest daha yapmaya hazırlandığı konuşuluyordu.
Fakat Çin’in de Kuzey Kore’ye bir miktar baskı yapmaya başladığı da ortalığa dökülmüştü. Çin, Kuzey Kore tarafından gönderilen kömür taşıyan gemileri geri gönderebileceğini açıklamıştı. Ayrıca Çin, Kuzey Kore’ye petrol ihracatını da, eğer bu ay birtahrik edici nükleer deney daha yapılırsa, durduracağını vurgulamıştı.
Tabii taraflar ABD ve de Kuzey Kore kavgaya başlarsa, esas kurban yapılacak olan taraf Güney Kore idi. ABD’nin desteklediği Güney Kore çıkacak savaşta tahrip olacak olan ülke idi. Üstelik Güney Kore’de geçtiğimiz günlerde Bayan Başkan Park Geun Hye görevden alınmıştı, mahkemelik olmuştu. 9 Mayıs tarihinde de yeni Başkan seçimi vardı. En olası aday olan Demokrat Parti lideri Moon Jae-in ise “Koreyarımadasında askeri harekat, biz izin vermedikçe yapılamaz!” diyordu. Bay Moon ise korkuyordu, çünkü Güney Kore 20 milyon nüfuslu bir ülke idi ama Kuzey Kore’nin hududu olan ‘silahsız bölge’ ile Güneydeki Başkent Seul arasında da 50 kilometre mesafe vardı. Askeri harekat olursa da en büyük zararı Güney Kore çekecekti. Bu nedenle durum çok karışık! Bekleyecek ve göreceğiz!
(AKŞAM)