Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü tarafından düzenlenen “Medya ve Dış Politika” paneli, Gazeteci Yazar Mete Çubukçu, Habertürk Dış Haber Editörü Süheyla Demir, CNN TÜRK Spikeri Gazeteci Yazar Ahu Özyurt’un katılımıyla, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ebru Canan Sokullu moderatörlüğünde Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Beşiktaş Güney Kampüsü Fazıl Say Salonu’nda gerçekleşti.
Panel Mete Çubukçu’nun konuşmasıyla başladı. Konuşmasında Ortadoğu’nun medya bağlantıları ve Suriye Savaşı sürecinden bahseden Çubukçu; “Suriye savaşı 8. Yılına girdi ve bundan 7-8 yıl öncesine gidilse kim ne dedi, kim neyi savunuyor, hangi noktada duruyor saptanamazdı. Herkesin pozisyonu değişiklik sağladı. İran dışında kimse olduğu yerde değil.” dedi. Dış Politikada Medya uzantısına da değinen Çubukçu; “İşin içinde kendi ülkeniz varsa farklı bir dil kullanıyorsunuz. Ülkenin prestijini göz önünde bulundurmalısınız.” ifadesini kullandı. Dış politikada sosyal medya kullanımıyla ilgili ise; “Asılsız yapılan haberler çokça var. Bunlara dalıp filtresiz, asıl haberi kaybederiz, sosyal medyada paylaşılan haberleri iyi gözlemlemek gerek.” dedi.
Ahu Özyurt’un konuşmasıyla devam eden panelde Özyurt, Dış Politikanın 2018 ve ötesinde hangi çerçevede ilerleyeceğine yönelik bir sunumla katılımcıların karşısındaydı. Trump’ın yeni hedefinin uzaya yatırım olduğunu belirtti. Ayrıca sosyal medyanın dış politikada belli isimler tarafından kullanıldığına değinen Özyurt; “Sosyal medyada olası ya da yapılacak bir şeyin haberini vermek tepki süresini kısaltır ve ona göre önlem almaya destek olur. Karar süresini uzatır.” şeklinde konuştu. Sosyal medya üzerinden propagandanın çokça yapıldığını belirten Özyurt, paylaşımların gazeteciler tarafından derinlemesine araştırılıp, doğruluğundan emin olunduktan sonra paylaşılması gerektiğine de vurgu yaptı.
Panel Süheyla Demir’in Rusya’nın medya ilişkileri üzerine olan konuşmasıyla devam etti. Putin’in medya algısından bahseden Demir; “Putin başkanlığının ilk döneminde iç politikasına yöneldi. Şeffaf bir seçim ortamı sağladı. Devlet kontrollü yandaş ve güçlü bir medya kurdu. Muhalifler tabii ki de vardı ama Putin sadık, kontrollü ve Rusya’nın konumunu güçlendiren bir medya yarattı. Şimdi başkanlığının ikinci döneminde dış politikaya yönelik bir medya algısı kurmaya hazırlanıyor. Rusya’da ‘medya devletin çıkarları doğrultusunda yayın yapar’ algısı var, Putin’in de dış politikaya karşı bu şekilde bir medya gücü sağlayacağını söyleyebiliriz” dedi.
Konuşmalar sonrası soru- cevap şeklinde devam eden panel Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Ebru Canan Sokullu’nun teşekkür ve kapanış konuşmasıyla sona erdi.