LGS sonuçları açıklandı, şimdi lise seçme zamanı. Ama eminim veliler öğrenciler lise seçimi için ellerinde bir tane taban puan rehberi puan kaç gelirse nereyi kazanırım diye sanal bir kandırmaca yaşıyordun. Oysa lise eğitimi çok önemli bir aşamadır; lise çocuğunuzun kişiliğini, gelecekte ilgileneceği alanı, yetkinliklerini, nasıl bir sosyal çevreye sahip olacağını, küresel dünyayı tanıması ve adaptasyonunu yani gideceği yolu belirleyeceği bir eğitim kademesidir. Bu açıdan bugün dünyada en çok tartışılan ve geliştirilen eğitim kademesi lisedir.
Önce kısa bir analiz yapacak olursam lise kalitemiz maalesef 1980’li yıllardaki lise kalitesinden bile geriye düşmüş durumdadır. Liselerin büyük çoğunluğu maalesef sadece üniversite sınavlarına hazırlık yaparak öğrencilere deyim yerindeyse dershane hizmeti sunuyor. Bu sebeple lise ne demek ve lise ne işe yarar kısmını kısaca anlatmam da fayda var diye düşünüyorum. Hepinizden ricam bu kadar emeğin sonucunda çocuklarımızı geleceğe hazırlamak tek hedefimiz olmalıdır. Bu durumda da çocuklarımızın geleceğini daha doğru pencereden ve daha derinlemesine konuşmamız gerekiyor. Bugünlerde eminim hepimiz liseleri konuşacağız, iyi lise, kötü lise, mahalle lisesi, nitelikli lise, sınavla alan lise, almayan lise konuşup duracağız. Sorun bizde mi diye sorduğunuzun farkındayım. Hepiniz “iyi lisenin peşindesiniz ama “iyi lise” ne diye sorulan soruya cevabımız yok. Bu yazımda size “iyi lise” nedir sorusunu cevaplamaya çalışayım. Şunu baştan söyleyeyim tabelasında “Anadolu” veya “Fen” yazdığı için lise iyi lise olmuyor. Aslında iyi lise sınavla aldığı için de iyi olmuyor. Olsaydı LGS ile alan bütün liseler iyi ve kaliteli olurdu ama değiller.
Sayın anne babalar şunu hiç unutmayın, çocuğunuzun önünde 4 yıl lise 5 yıl üniversite eğitimi var. 2021 yılında okula başlayacak ve 2030 yılında mezun olacaklar. Yani 2030 dünyasına hazırlanacaklar. İşte bu yüzden bu 9 yılda nerede olduğu ne yaptığı ve daha da önemlisi gelecekte ne olacağını bilen insanlarla olması çok önemlidir.
Bu yüzden bunları bilen ve bunlara uyumlu “iyi lise” seçmelisiniz. Size önerim; sakın ha puana, bulunduğu yere, mahalle yorumlarına bakmayın. Peki nasıl seçeceğiz diyorsanız size önerim; öncelikle bugünden başlayın, aşağıdaki soruları bir kâğıda yazın, ilginizi çeken okullara gidip aşağıdaki soruları sorun ve aldığınız cevaba göre okula puan verin. Sonra verdiğiniz puanlara göre seçiminizi yapın.
Ne soracaksınız; bu lisenin kuruluş felsefesi nedir? Bu lisenin dahil olduğu bir uluslararası program, üyelik ya da program var mıdır? Bu lisede İngilizce’yi öğretiyor musunuz, evet ise nasıl öğretiyorsunuz? Bu lisede müfredat dışında hangi beceri derslerini alabiliyoruz? Lisede çocuğumun proje yapması için veya fikirlerini hayata geçirmesi için ne tür imkanlar sağlıyorsunuz? Çocuğumun kişisel becerilerini keşfetmesine ve onları geliştirmesine yardımcı olacak sosyal çalışmalarınız var mı? Öğrenciler mezun olduğunda dünyanın her hangi bir ülkesinde üniversite eğitimine devam edebiliyor mu?
Unutmayın eğer çocuğunuzu yeni dünyaya yani geleceğe hazırlamak istiyorsanız, okul ararken bu memlekette her yıl sorulan ve hiçbir işe yaramayan soruları sormayın. Unutmayın çocuğunuz her şeyden kıymetli ve ona yapacağınız en büyük iyilik ona iyi bir eğilim sunmaktır.
Sözün özü; ister devlet ister özel olsun ama hazırlık sınıfı olsun, yurtdışında burs almış okuyan mezunu olsun, farklılıkları olsun. Tüm Türkiye’yi yazamam ama karşılaştırma yapabilmeniz için birkaç öneri; Galatasaray, Robert Koleji, Alman Lisesi, Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi, Üsküdar Amerikan Lisesi, Kabataş, Sabancı Anadolu gibi. Bunlar özel veya puanı yüksek diyeceksiniz ama ben olması gerekeni anlatıyorum. Bizim bu olanağım yok diyorsanız çocuklarınızı geleceğe hazırlamak size düşüyor. Kolları sıvayın ve başlatın çocuk sizin geleceği kıymetli değil mi? Sayın veliler söyleyeyim LGS, puan gibi kavramları boş verin çocuğunuzu geleceğin insanı yapacak adımları atalım yoksa geçen zamanın çocuğumuzdan gittiğini unutmayın.