Sanayi üretimi ekim ayında yüzde 8,9 oranında artarak yüksek büyümesini sürdürdü. Eylül ayında sanayi üretimi yüzde 13,4 oranında artmıştı. Ekim ayındaki yüksek büyüme oranı ile birlikte yılın üçüncü çeyreğinde, baz etkisinin devreye girmesiyle ortalama yüzde 13,7 oranında büyüyen sanayi sektörü dördüncü çeyreğe de yüksek tempolu bir başlangıç yapmış oldu. Yılın ilk iki çeyreğinde sanayi büyümesi sırasıyla yüzde 1,7 ve 2,1 oranlarında gerçekleşmişti. Yılın ikinci yarısındaki yüksek büyüme oranları GSYH büyümesini de yukarıya çekecek.
Aşağıdaki grafikte tatil günlerine ve mevsimsel dalgalanmalara karşı düzeltilmiş sanayi üretimi endeksinin izlediği seyir özetleniyor.
Grafiğin son dönemine baktığımızda sanayi üretim endeksinde son bir yıllık süreçte yakalanan ivmelenme dikkat çekici. Bu tempo artışı kapasite kullanım oranındaki artışla paralellik gösteriyor. Bu da şaşırtıcı değil. Verilerin detaylarına baktığımızda en hızlı büyümenin sermaye malı imalatında yüzde 13,4 oranında gerçekleştiğini görüyoruz. Aynı zamanda, ara malı imalatı yüzde 9, dayanıksız tüketim malı imalatı da yüzde 8,4 oranında artarak yüksek tempoyu devam ettirmiş. Enerji ve dayanıklı tüketim malı imalatında büyüme oranları nispeten daha düşük oranlarda (yüzde 5,9 ve 2,9) gerçekleşse de büyüme temposunun pozitif seviyelerde kalması önemli. En önemlisi, imalat sanayiindeki yirmi dört alt sektörden sadece ikisinde (eczacılık ürünleri ve rafine petrol) negatif oranlar görülmüş. Bu yirmi dört alt sektörün on ikisinde büyüme oranları çift haneye ulaşmış. Özellikle ihracat açısından önemli ağırlığı bulunan giyim, deri, makine-teçhizat, elektronik ve otomotiv sektörlerinde çift basamaklı büyüme oranlarının yakalanmış olması büyüme açısından son derece umut verici. En önemli öncü gösterge durumundaki imalat sanayii kapasite kullanım oranlarına baktığımızda, temponun hızlı bir şekilde arttığını ve 2008 sonrasında ilk defa 2008 öncesi dönem ortalamasına çok yaklaşıldığını görüyoruz. ekim ve Kasım aylarında kapasite kullanım oranı sırasıyla yüzde 79.7 ve 79.9 olmuş. Mevsimselliğe göre düzeltilmiş kapasite kullanım oranı kasım ayı itibarıyla yüzde 79,5 seviyesinde. Bu oran bir yıl öncesinde yüzde 76-77 civarında dalgalanıyordu. Kapasite kullanımında görülen bu artış, önümüzdeki dönem açısından da sanayi büyümesinde hızlı temponun devam edeceğine işaret ediyor.
AKŞAM