Siber güvenliği sağlayabilecek uzman iş gücünün yetiştirilmesi ve şirketlere güvenlik açığı konusunda danışmanlık verilmesi amacıyla Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Siber Güvenlik Merkezi açıldı.
Bilgisayar sistemlerine yapılan sızmaların şahıslar ve kurumların yanı sıra ulusal güvenlik için de tehdit oluşturur hale gelmesinden yola çıkan Bahçeşehir Üniversitesi (BAU), siber güvenliği sağlayabilecek uzman insan kaynağı yetiştirilmesine yönelik faaliyet yürütmek amacıyla Siber Güvenlik Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi. Açılışa BAU Mütevelli Heyeti Başkanı Enver Yücel, BAU Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, Vali Yardımcısı Nihat Nalbant, BİLGEM Başkanı Prof. Dr. Hacı Ali Mantar, EGM Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürü Özgür Karlıtepe ve Siber Güvenlik Merkezi Uzmanı Erol Aktay da katıldı. Verilen bilgiye göre Siber Güvenlik Merkezi’nde, bilginin korunması ve “siber güvenlik” konusunda farkındalığın artırılması ve profesyonel eğitim içeriği sunulması faaliyetleri yürütülecek.
5. BOYUT EĞİTİMİ
Açılışta konuşan BAU Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, merkezde, sürekli kendini yenileyen ve 5. boyut olarak da adlandırılan siber harekât alanında eğitimler vererek projeler yaparak, uygulamalı lisansüstü tezler üreterek milli güvenliğe katkı sağlayacaklarını söyledi. Yalçın, “Tehditlerle başa çıkabilmemiz için siber saldırıları erken ikaz sistemleriyle belirleyebilmemiz, belirlediğimiz bu tehditleri tanımlayıp tasnif edebilmemiz, tasnif edilen tehditlerle mücadele edebilmemiz ve tüm bu işlemleri yaparken kendi sistemlerimizi de koruma altına alabilmemiz gerek” diye konuştu.
Savaş nedeni olabiliyor
Siber Güvenlik Merkezi Uzmanı Erol Aktay, “Siber güvenlik hassasiyeti kişisel bir sorundan öte ulusal hatta uluslararası bir mesele. Bir siber saldırının savaş nedeni olacağı noktaya geldik. Amacımız üniversitedeki öğrencilerin ve dışarıdaki profesyonellerin eğitilmesi” dedi.
Yazılıma katkı
Siber Güvenlik Merkezi Koordinatörü Yrd. Doç. Dr. Ahmet Naci Ünal, “BAU’da 4 yıldır Siber Güvenlik Yüksek Lisans Programı var. Siber Güvenlik Merkezi, yüksek lisans programının bir laboratuvarı gibi çalışacak, firmalara danışmanlık verecek, milli yazılımlara katkı sunacak” dedi.
(HABERTÜRK)