Daha önce yazmıştık. Aslında Avrupa Birliğinin en sorunlu ülkelerinde biri İtalya ! İtalya bir zamanlar Avrupa’nın üçüncü büyük ülkesi idi, sanayi sektörü de oldukça kuvvetliydi . Ama İtalya global krizden bu yana pek büyüyemiyordu, 2017 yılına girilirken reel yıllık büyümesi sadece yüzde 0.8 oranında idi. En büyük sorunu da bankalardı!
İtalya 61 milyon kişilik nüfusu olan, yani oldukça büyük bir ülke. Enflasyonu oldukça düşük, Mayıs 2017 tarihinde yüzde 1.4 kadardı. Ama işsizlik ise oldukça yüksek, yüzde 12 oranına dayanmış durumda. İtalya bir paradokslar ülkesi aslında. İtalya’nın nerede ise 50 milyar dolar veya GSYİH oranı olarak yüzde 2.4 kadar, dış denge fazlası da var. Ama İtalya’nın toplam dış borcu da toplam üretiminin 1.3 misli , yani çok yüksek. Uzun vadeli bir bakışla, global kriz sonrasında, yani 2009 yılından bu yana, İtalya’nın GSYİH sayısı yüzde 7 kadar küçülmüş. Harcanabilir geliri ise GDP oranı olarak yüzde 9 kadar düşmüş. Sanayi üretimi ise, GSYİH oranı olarak yüzde 20 kadar azalmış.
En büyük kent Roma 3.7 milyon nüfusa sahip ama finansal gözlükle bakılırsa en önemli kent, 3.1 milyon nüfuslu ikinci büyük kent olan Milano. Fakat Milano’nun hisse senedi piyasası, 2007’deki zirvesinin yarısının altına inmiş. Bugün İtalya’nın toplam GSYİH sayısı 2.2 trilyon dolar. Kişi başına reel geliri ise aslında küçük değil, 2016 yılı verileri ile 36 300 dolar kadar.
Ancak global krizde İtalya’nın en sorunlu kurumları, bankaları oldu. Bankaların önemli bir kısmı bugün müflis durumda. Sonunda devlet bankalara artık müdahale etmeye mecbur kaldı, Avrupa Komisyonu İtalya’nın en büyük bankalarından “Banca Monte dei Paschi di Siena SpA’yı” bu ay birkaç milyar dolarlık kamu desteğiyle yeniden yere sağlam bastırmaya izin ve destek verdi.
Kısa adı MPS olan bu bankanın 8.8 milyar euroluk sermaye açığı var. Bankadan Aralık 2016 ayına kadar bilançoyu toparlaması istenmişti. MPS, 2 milyar dolar kadar mevcut bonosunu hisse senedine çevirdi. Sermaye açığının yüzde 70 kadarı da, bankanın borcu, kamuya hisse senedi olarak verilerek kapatılacak. Böylece bankanın bilançosunda batık kredi kalmayacak. Tabii banka 26 milyar euroluk batık krediyi de bir şekilde satacak ve de bankanın mülkiyeti de bu yılın haziran ayının 28’ine kadar kamuya geçmiş olacak. Tabii Avrupa Merkez Bankası da, özel bankanın kamu bankasına dönmesinin sağlam şekilde yapıldığını kabul etmesi gerekli. İtalya Hükümeti bankaların kurtarılması için ayırdığı 20 milyar euronun önemli bir kısmını da MPS’in kurtarılması için harcamış olacak.
Bu arada iki önemli banka daha, kamu kesimine kurtarılmak için müracaat etmiş bulunuyor. Banca Populare di Vicenza SpA ve Veneto Banca SpA da kurtarılmak için destek istiyorlar. Daha birçok İtalyan Bankası yakında destek için ortaya çıkacak!
(AKŞAM)