Öyle gözüküyor ki ABD ile Kuzey Kore itişmesi biraz daha sertleşirse, hele Çin, Rusya, Japonya ve de Güney Kore işe dahil olur ve itişmeye katılırlarsa, global açıdan Kuzey Kore oldukça kötü sonuçlara yollanır.
Dünyanın birçok ülkesinin vatandaşlarının Kuzey Kore’nin yapısı hakkında pek fazla fikri yok. Biraz zaman harcayıp Kuzey Kore ekonomisi ve yapısı konusunda bilgi toplamaya çalışmak da oldukça zor. Fazla bilgi yok, az biraz da olsa bulabildiklerimiz, farklı yıllardan bilgi aktarılıyor gibi ve birkaç yıl geriden geliyor.
2014 yılı verisi ile (elde en çok 2014 verileri var ) satınalma gücü paritesi ile hesaplanmış GSYİH 40 milyar dolar kadar. Bu veriler de ünlü iktisatçı Angus Maddison tarafından 1999 yılında yapılan bir araştırma kullanılarak, tahminen elde edilebilmiş. Ülke global ekonomi büyüklük sıralamasında da ancak, olsa olsa 115’inci ülke.
Resmi dolar kuruyla hesaplama yapılırsa da GSYİH 28 milyar dolar kadar gibi. Ülkenin reel ekonomik büyümesi 2014 yılında yıllık yüzde 1 civarında idi (hep bu büyüklükte zaten gibi). Ülkenin nüfusu ise yeni hesaplanmış, 2017 yılında 25.4 milyar kişi. 2014 yılı verileri ile kişi başına gelir yıllık olarak 1800 dolar tahmin ediliyor. Kuzey Kore dünyadaki tüm ülkeler arasında yıllık gelir düzeyi sıralamasında 211’inci durumunda. Durumu kötü ve ülke fakir yani. Halbuki 1950’li yıllarda Türk askerlerinin de katıldığı Kore savaşı döneminde Kuzey Kore, Güney Kore’den daha varlıklı imiş.
2014 yılına bakılırsa bugün ülkenin üretiminin yüzde 25.1 kadarı tarım, yüzde 40.9 kadarı sanayi ve de yüzde 33.9 kadarı da hizmet sektöründe üretiliyor. Ülkenin çalışan emekçilerinin toplamı 2014 verisi ile 14 milyon kişi kadar. Ülkede işsizlik oranı ise 2013 verisi ile yüzde 25.6. Yani çok yüksek.
Kamu bütçesi 3.2 milyar dolarlık gelir sahibi. Kamu harcamaları ise 3.3 milyar dolar. Bütçe açığı ise GSYİH oranı olarak yüzde eksi 0.4 , yani küçük.
Ülkenin ihracatı 2015 yılında 4.2 milyar dolar kadarmış. İhracatın yüzde 75.8 kadarı Çin’e imiş. Ülkenin ithalatı ise gene 2015 verisi ile 4.8 milyar dolar kadarmış. İthalatın yüzde 76.4 kadarı da gene Çin’den.
Ülkenin dış borcu 5 milyar dolar kadar. Kuzey Kore global bir bakışla dünyada borçluluk sıralamasında 132’inci ülke olmuş.
Kuzey Kore’nin parasının değeri ise 2015 yılında dolar başına 135 won kadarmış.
Yukarıdaki veriler çeşitli kaynak ve sitelerden tek tek toparlandı. Ama sonuçta görüldüğü gibi, bugün içine kapalı Kuzey Kore oldukça fakir bir ülke. Ülkede sık sık da ciddi boyutta açlık olmuş. Bugünkü Kuzey Kore, Güney Kore’nin ancak yüzde beş kadarı bir ekonomik büyüklükte!
Bu durumda bir ülkenin büyük bir savaşa girmesi ve ülkenin gelirlerinin de nükleer silah ve füze yapılmaya harcanması, ne kadar akıllı bir olay diye sorulması gerekiyor.
Geçmiş siyaseti özetlersek, Kuzey Kore 1948-1994 arasında Kim İl-sung tarafından idare edilmiş. Kim İl-Sung bugünkü Lider‘in dedesi. İlk liderin vefatından sonra 1994-2011 arasında ülke Kim İl-sung’un oğlu, Kim Jong-İl tarafından yönetilmiş. Yani şu andaki lider Kim Jong- un adlı genç, yönetimde 1948’den sonraki üçüncü lider kişi. Şimdiki lider ülkedeki üçüncü lider!
Ancak yeni lider Kim Jong-un 27 yaşında işbaşına gelmiş. Üçüncü lider (yani bugünkü lider) Kim Jong-un, ailedeki en küçük çocuğun, nasıl olup da lider lider olduğunun enteresan hikâyesi yarın anlatılacak! 6 yılda da binlerce kişi liderler tarafından öldürtülmüş. Ülkenin enteresan hikâyesi, yarın detaylı şekilde anlatılacak.
(AKŞAM)