Muhammed bin Salman adlı genç prens, Suudi Arabistan’ın de facto başkanı olmak yolunda önemli bir adım daha attı.
Prens Salman, birkaç gün evvel siyaset ve iş hayatından 11 prens ve de 30’dan fazla iş insanını ve bakanı teslim aldı ve tevkif ettirdi.
Cumartesi günü Al Arabiya adlı Suudi Arap televizyon haber kanalı ise durumu açıkladı: Baba Kral Salman rüşvetle mücadele için bir komisyon kurmuş ve de başkanlığına da 32 yaşındaki Prens Salman geçmişti. Bu gelişme sonucu 32 yaşındaki prens, nüfusunun üçte ikisi otuz yaş altında olan ülkede kuvvetle işbaşına gelmiş oldu.
Prens Salman kimleri tevkif ettirmişti? En şöhretli kişi Prens Alwaleed bin Talal adlı milyarderdi. Diğer bir tevkif edilen önemli kişi de Prens Miteb bin Abdullah adındaki, bakan ve de Suudi Arabistan’ın güçlü Ulusal Guard’larının eski başkanı olan kişi idi. Diğer taraftan da Şeyh Waleed al İbrahim adlı, daha önceki Kral Fahd’ın bir medya baronu olan akrabası ve MBC adlı grubun sahibi, medya Baronu da tevkif edilmişti. Waleed, Al Arabiya televizyon grubunun sahibi idi.
Prens Alwaleed, Twitter, Apple, Citigroup, birçok otel, uydu, TV ve de gazete sahibiydi. Alwaleed isterse piyasaları karmakarışık hale getirebilecek bir kişi idi. Eski Saudi krallarının yeğeni olan bu kişi, arada sırada Saudi Arabistan’ın politikalarını da eleştiren bir zat idi.
Prens Muhammed’in Vision 2030 adlı politikasının uygulaması başlarken, bu kadar zengin ve etkili bir kişi olan Alwaleed’in, diğer zevat ile beraber tutuklanması enterasan bir durum.
Prens Muhammed bin Salman‘ın yeni politikası, krallığı petrol üreticiliğinden kısmen çıkartma hedefi ve de özel yatırımla dünyanın en büyük servet fonunu oluştururken, petrol dışı geliri 2020 yılından başlayarak, 2015 yılındaki 40 milyar dolardan 2030 yılında iki misline çıkartmaktı.
Prens Salman 2015 yılında yeni ekonomik strateji ve de petrol politikasını ve de ülke savunmasını babasından deviraldıktan sonra çok sayıda insanın, yani konuların içindeki bir çok kimsenin, anlaşmalar yaptığı ve milyarlarca fona el koydukları ve rüşvet aldıklarını görmüştü. Bunları engelleyeceğini söylemekte idi.
Ama genç prensin, Prens Muhammed bin Nayef’i tevkif ettirdikten sonra (hem kuzeni ama hem de İçişleri Bakanlığı yaptı) daha da kuvvetli bir kuzeni olan Miteb bin Abdullah’ı tevkif ettirmesi, konunun siyasi bir içerik almaya başladığını vurgulayanların sayısını artırdı.
Kral Abdullah’ın oğlu olan 65 yaşındaki Miteb bin Abdullah birçok kimse tarafından kraliyet için en güçlü aday olarak düşünülmekte idi.
Suudi Arabistan’da ortalık çok karışacak gibi!