Dünyanın en büyük petrol üreticileri Suudi Arabistan ve de Rusya birkaç gündür Viyana’da yapılan görüşmeler sonrasında, petrol üretimini kısmaya 2018 yılı sonuna kadar devam etmeye karar verdiler. Aynı zamanda şişmiş bulunan stoklarını eritirken, fiyatları da varil başına 60 doların üstünde tutmaya karar verdiler. Suudi Arabistan OPEC üyesi, ama Rusya OPEC üyesi değil. Suudi Arabistan ve Rusya petrol üretimi toplandığı zaman, ikisinin toplam üretimi dünyanın toplam üretiminin beşte birini gündeme getirmekte.
Diğer taraftan da Rusya ve Suudi Arabistan dahil, OPEC üyesi olan ve olmayan ülkelerden toplam 24 tanesi,global üretimi 2018 yılında toplam 1.8 m varilde tutmaya karar verdiler. Eğer bu anlaşma yapılmasa idi, daha önceki üretimi kısma anlaşması 2018 yılı mart ayında bitmiş olacaktı.
Suudi Arabistan ve de Rusya’nın toplam üretimi günde 20 milyon varili bulmakta. Daha önceki anlaşmayı Rusya lideri Vladimir Putin ve de geçen yıl Suudi Arabistan’ı temsil eden Kral Salman ortaklaşa anlaşarak yapmışlardı ve de anlaşma 18 ay için yapılmıştı.
Yeni anlaşmayı gündeme getirenlerden olan ve Suudi Arabistan’ın adına konuşan Enerji Bakanı Khalid al-Fatih, güvenilir ve sağlam bir anlaşma yapıldığını, ve bu anlaşmanın S.Arabistan ile Rusya arasındaki ilişkinin ne kadar güvenilir olduğunu gösterdiğini vurguladı.
Petrol üretimini kısmaya devam anlaşması OPEC’in 2019 yılındaki ilk toplantısında yeniden gözden geçirilecek ve genele açıklanacak ve de destek alınacak. Tabii ki dünya ekonomisindeki gelişmeler de göz önüne alınacak.
Dokuz aylık bir uzatma konusunda anlaşma yapılmış olması bir yandan stokları eritirken, diğer taraftan da fiyatların makul şekilde arttırılmasına da yol açacak.
Viyana’daki toplantıdan evvel Rusya diğer büyük ülkelerle politikanın ne kadar uzatılmasının makul olduğu konusunda, ve özellikle stokları azaltırken fiyatları artırma konusunda uzun görüşmeler yapmıştı. Rusya petrol şirketleri altı ay yani daha az bir süre uzatma konusunda ısrar ederken, ABD petrol endüstrisinin son 12 ayda fiyatların yüzde 30 artışını gerçekleştirmiş olduğu da gündeme gelmişti. Ama 2014-2016 döneminde petrol fiyatlarının 100 dolardan aşağıya hızla düşmesi de ABD’nin katkısının sonucu idi.
Petrol sektöründe üretim istatistikleri hâlâ çok dalgalanır bir durumda ve de OPEC üyeleri de gidişatın ne olduğu konusunda endişeleri olduğunu da söylemekteler. Ama fiyatların artmasını OPEC ve dışı tüm ülkeler arzu ediyor denemez. Mesela petrol fiyatlarının artması Türkiye açısından kötü bir durum, çünkü Türkiye yüksek dozda petrol ve doğalgaz ithal etmekte ve fiyatlar hızla artarsa da, Türkiye’nin cari dengesi açığı da yeniden büyümeye başlar, şimdiki açığın iki misline çıkabilir.
(AKŞAM)