Öncelikle büyük Atatürk’ün bizlere armağan ettiği Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kutluyorum. Geçtiğimiz hafta Türkiye başka gündemlerle boğuşurken, iki güzel haber aldık:
Birincisi Eskişehir Bahçeşehir Koleji’nden İpek Arslantaş’ın Moskova’da 18 ülke katılımıyla 15’incisi düzenlenen ‘Dünya Bilim Temelleri Yarışması’nda matematik alanında şampiyon olmasıydı.
İkincisi ise, artık tüm dünyaya ülkemizi bilim teknoloji alanında en iyi tanıtan ve hepimizin “iyi ki bu gençler var” dediği Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji lisesi robot ve bilim takımı İntegra’nın Amerika Houston’da her yıl düzenlenen 6 bin takım ve on binlerce gencin katıldığı ‘First Robotics Compotition’ yarışmasında dünya finalisti olmasıydı. Hepsini canı gönülden kutluyorum, gözlerinden öpüyorum. 23 Nisan’da Atatürk’e en güzel hediye bu oldu sanırım.
İşte bu güzel olaylar eğitimin memleketin geleceği açısından ne kadar önemli olduğunu görmemizi sağlamaya yetmelidir. Bu yüzden eğitimi tartışmak her açıdan faydalı bir iş. Ama neyini tartışacağız, sınavları mı? Okulu mu? Öğretmeni mi? Binaları mı? Kitapları mı? Müfredatı mı? Neyi tartışacağız? Doğru konuyu bulursak bu işe fayda sağlamış oluruz?
Eğitim tüm dünyada konuşulan ve inanın ülkelerin üzerine en fazla kafa yorduğu alan durumunda. Şurası kesin, eğer eğitimin çıktıları zayıfsa o ülkenin kalınma ihtimali çok azalıyor. Ülkeler gelişemiyor ve milli geliri düşüyor. Başka ülkelerin yani bizim deyimimizle dış güçlerin her türlü entegrasyonuna açık hale geliyor ki, bu açıdan eğitim en fazla konuşulması ve tartışılması gereken alandır.
Sınav sisteminin yerini STEM almalı
Türkiye yüksek teknoloji üretimi, patent ve yüksek katma değerli üretim, yazılım, mekatronik gibi alanlarda maalesef çok zayıf durumda. Yeni dünya ve onun yarattığı yeni eğitim kavramları bütün ezberlerimizin çok ötesinde. Önerim, çok hızlı bir şekilde Türkiye’de sınava dayalı modelin yerini üreten gençlerin önünü açan STEM modelinin alması. Üniversitelerimizi üreten, patent yapan, proje yapan, katma değer üreten kurumlar yapmaktır. Bu da tek çıkış yoludur.
Artık YKS, lise giriş, ÖSYM, konuşmak bize bir şey kazandırmıyor. Geçtiğimiz 50 yılı bunları konuşarak geçirdik ve memleketin durumu ortada, bugün başka şeyler konuşma zamanı. Gelin, yeni şeyler konuşalım: STEM diyelim, proje diyelim, inovasyon diyelim, ARGE konuşalım. Eğitimi ve eğitimden sağlayacağımız çıktıları konuşalım. Dün THE yani https://www.timeshighereducation.com da yayınlanan ‘en fazla inovasyon üreten üniversiteler’ listesini incelemenizi öneririm maalesef tek bir üniversitemiz listede yer almıyor.
(Posta)