Washington merkezli düşünce kuruluşu Global Policy Institute ve BAU International University Washington DC tarafından ortaklaşa düzenlenen panelde konunun uzmanları küresel terörü tüm yönleriyle tartıştı.
Washington merkezli tarafsız ve bağımsız düşünce kuruluşu Global Policy Institute (GPI) ve BAU Global çatısı altında ABD başkentinde faaliyet gösteren BAU International University Washington DC, son dönemde artan saldırılarla gündemi belirleyen uluslararası terörizm konusunu mercek altına aldı. Türk ve Amerikalı uzmanlar, yükselen küresel terör tehdidini tarihsel ve güncel boyutlarıyla analiz etti.
Panele konuşmacı olarak katılan güvenlik uzmanı ve City Security Group (CSG) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Öztürk, otuz yılı aşkın süredir Türkiye’nin terörle mücadele ettiğini hatırlattı. Terörün sadece bir ülkeyi değil, dünyanın tamamını ilgilendirdiğini anlatan Öztürk, buna rağmen terörün uluslararası bir tanımı olmamasından yakındı ve hedefi ve kaynağı ne olursa olsun terör örgütlerinin hiçbir ülke tarafından destek görmemesi gerektiğinin altını çizdi.
Türkiye terörle mücadelede yalnız bırakıldı
Öztürk, sözlerine şöyle devam etti: “Türkiye maalesef terörle mücadelesinde yalnızlaştırılmıştır. Başta Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere uluslararası düzlemde Türkiye yeterli desteği görememiştir. Bir NATO müttefiki olan Türkiye’nin ulusal güvenliğini tehdit eden unsurların, özellikle de PKK ve uzantılarının bazı ülkelerden destek bulması çok nahoş bir durumdur.
Bununla beraber Türkiye geçtiğimiz yıl 15 Temmuz’da tarihinin en büyük terör saldırısıyla karşılaştı. Dini istismar eden ve bu darbe girişimini tezgahlayan bu yapıyla Türkiye kendi içinde mücadeleyi en üst düzeyde sürdürüyor. Ancak bu yeterli değil. FETÖ’nün elebaşı halen ABD’de yaşıyor. Amerikalı dostlarımızdan bu suça karışmış herkesin yargı önüne çıkarılması konusunda işbirliği bekliyoruz.”
Bir bölgenin genetiğiyle oynarsanız dengeleri bozarsınız
Bahçeşehir Üniversitesi Amerikan Araştırmaları Merkezi (AMERS) Başkanı Burak Küntay, uluslararası terörü anlayabilmek için öncelikle tarihsel gerçeklere bakmak gerektiğine dikkat çekti. 100 yıl önce yapılan hataların bugün hala Ortadoğu’da terör probleminin devam etmesine yol açtığını anlatan Küntay, binlerce mil öteden masa başında ülkeler arasındaki sınırları belirlemenin yanlışlığını vurguladı: “Bir bölgenin genetiğiyle oynarsanız dengeleri bozuyorsunuz. Yerel dinamiklerden bihaber dış güçlerin gelip kendi kısa dönem çıkarları için yaptıkları işler aradan on yıllar da geçse dönüp dolaşıp kendilerini de vuruyor.”
Küntay sözlerinin devamında şunları söyledi: “Bugün bazı ülkelerin kimi terör örgütlerini kendi çıkarları için kullanabildiğini görüyoruz. Şunu unutmayalım ki bugün kullandığınız birileri yarın sizin için sorun olabilir. Bu yüzden ‘senin teröristin benim teröristim’ demek yerine tüm terör örgütleriyle mücadele etmek gerekiyor. ‘Benden uzak olduğu sürece önemi yok’ dememek gerekiyor. Küresel teröre karşı ortak bir siyasi duruş olmadığı sürece bu iş çözülmez.”
Bireysel radikalleşme
Global Policy Institute (GPI) Başkanı Paolo von Schirach panelde yaptığı konuşmada Batı’da giderek artan bireysel radikalleşme trendine dikkat çekti. Terör örgütlerinin medya yoluyla üye ve sempatizan kazanma çabalarının kalabalık Batı toplumlarında kendisine karşılık bulabildiğini anlatan von Schirach, hükümetlerin bireysel radikalleşmeyi engelleme konusunda neler yapılabileceğni tartıştığını vurguladı.