Dünyanın petrollerinin yüzde 17 kadarına sahip olan, global çapta en zengin petrolcu olan Venezuela’nın yönetimi, siyaseti ve ekonomiyi anlamadığı ve yönetemediği için şu anda iflasın peşinde. Ülkenin 30 milyona yakın nüfusu da işkence ve açlık çekmekte. Ülkeyi 2013’ten bu yana yöneten Nicolas Maduro otobüs şoförlüğünden gelme olduğu için, bir türlü sorunları küçültemiyor.
Venezuela şu anda 150 milyar dolar uluslararası borç sahibi. Bu borcun 64 milyar dolarlık kısmı, sattığı borç bonolarından gelen borç. Diğer taraftan Çin ve de Rusya, Venezuela’ya son dönemde toplam 20 milyar dolar daha borç verdiler. Ayrıca Inter American Kalkınma Bankası ve de başka kurumlar da ilave toplam 5 milyar dolar borç vermiş durumda.
Son 10 yılda alınan toplam 300 milyar dolar borcun, bir kısmı geri ödenmiş olsa da, paranın ne iş için borç alındığı bilinmiyor, nereye harcandığının hesabı da yok.
Geçen hafta Venezuela borçlarını artık ödeyemeyeceğini ve de yeniden yapılandıracağını açıkladı. Maduro alacaklıları yeniden yapılandırmayı konuşmak için başkent Caracas’a çağırdı ama küçük bir grup gelse de, pek de fazla alacaklı yeniden yapılandırma toplantısına katılmadı. Venezuela borçlarını yeniden yapılandırmaya tabi tutmak istiyor. Ama nasıl yapacak belli de değil.
Bugün petrol üretimi de bir evvelki yıla göre yüzde 20 azalmış durumda.
Venezuela 10 yıl evvel petrol üzerinden 1 trilyon dolarlık kazanç sağlayan bir ülke olmuştu. Ama petrol fiyatlarının 100 dolardan 30 dolara kadar düşmesi paraları harcattırdığı gibi, ülkenin toplamda 40 milyar dolar kadar olan döviz rezervi de şimdi 10 milyar doların altına inmiş durumda. Önümüzdeki yıl da ödemesi gereken borç miktarı (2018’de ödenecek) 9 milyar dolar kadar, yani ülke borçlarını ileriye atmazsa, eldeki döviz sıfırlanır.
Çin, Venezuela’dan 20 milyar dolar kadar alacaklı. Ama önümüzdeki yıl yüksek alacaklarına rağmen Venezuela’ya 2018’de 4 milyar dolar daha borç vereceği de konuşuluyor.
Venezuela vatandaşları ise en çok işkence çekenler. Yiyecek alacak paraları bile çok kıt. 2017’de ekonomik büyüme negatif: Yılda yüzde 9.3 daralma olacak. Tüketici fiyatları enflasyonu, şu anda hükümete göre yüzde 700 ama gelecek yıl için, IMF hesaplarına göre, yüzde 2000 üzerinde bir enflasyon gerçekleşmesi bekleniyor. 17.8 milyar dolarlık da cari denge döviz açığı bulunuyor. Bütçe açığı ise GSYİH oranıyla bakıldığında yüzde eksi 19.5 oranında. Tarzan zor durumda! Yani Venezuela vatandaşları işkence çekiyor. Yemek paraları bile kalmayabilir!
(AKŞAM)