Venezuela ekonomisi dört yıldır perişan. Venezuela dünyanın en yüksek petrol stokuna sahip ülkesi. Ama ekonomik durumu felaket!
Dünyadaki bilinen petrol rezervlerinin en yükseği yüzde 17.5 ile Venezuela’nın elinde. Fakat Başkan Chavez’in 2013 yılında öümünden sonra işbaşına gelen eski kamyon şöförü, yeni Başkan Nicolas Maduro Venezuelayı perişan etti. Petrolü çıkaramıyor, ülke sürünüyor ve borçları da hızla artıyor. Çin bile Venezuelaya yardımdan vazgeçti. 50 milyar dolar yardım yapan Çin, yardımı kesti, çünkü alacağını pek geri alamayacağını fark etti.
2017 yılında Venezuela’nın GSYİH reel büyümesi, yüzde eksi 7.0, yani Venezuela iyice çökmüş durumda. Venezuela’nın tüketici enflasyonu 2017 yılında yüzde 591 ve artıyor. Bu rakam da global enflasyon rekoru. İşsizlik oranı ilk çeyrekte yüzde 27,7. Ülkenin bütçe açığı ise GSYİH oranı olarak yüzde eksi 19.6. Yani dünyanın en büyük petrol zengini tamamen çökmüş durumda .
Bu durumda yurtdışından borçlanmak için ödediği yıllık faiz yüzde 50 civarında. Bu verdiğim rakamlar, The Economist dergisinin sonundaki istatistiklerden alındı.Yukarıda verdiğimiz sayılar, ülkenin adeta iç savaş içinde bulunduğunu gösteriyor. Ülkede ne yiyecek bulunabiliyor, ne de ilaç, çünkü ithalat yapılamıyor.Döviz rezervi de 10 milyar doların altına inmiş bulunuyor, ve de hızla azalıyor.Çünkü borç geri ödemeleri var.
Maduro, Ulusal Parlamento’yu iptal etmiş bulunuyor. Çünkü Maduro parlamentoda azınlıkta. Ama ordu elinde. Muhalefetin oy oranı da hızla artmakta., bu nedenle de seçim yapılmamakta.Sosyalist devrim, faşizm ve açlık yaratmış bulunuyor.
Artık ülkenin dostlarının dışarıdan müdahale etmesi gerek. Örneğin soldan Küba, Çin ve Rusya ile sağdan ABD, Avrupa Birliği ve de Kolombiya iki taraf oluşturarak ülkede tarafsız bir seçim yapılmasını sağlayabilirler. Vatikan’dan veya Kanada’dan veya her ikisi tarafından yönetilen bir uzlaşma ve de yapılacak bir seçim tek kurtuluş çaresi.
Ama Maduro kendisi bir yeni anayasa yazarak (fakat seçim yapmayarak ) onu uygulamaya niyetli. Muhalefet de buna razı değil.
Venezuela’nın en büyük düşmanı zaman. Eğer en kısa zamanda seçim yapılması konusunda anlaşılamazsa, Venezuela’da demokrasi gündeme gelemez ve de seçilmiş bir yeni hükümet de kurulamaz.
Birçok Venezuela vatandaşı komşu ülkelere göç etmeye başladı. Çünkü Venezuela’da artık ilaç ve yiyecek bulmak mümkün değil.
(AKŞAM)