Yeni nesil ilaçların geliştirilmesinde bilgisayar destekli çalışmalar önemli yer almaya başladı. Yakın bir gelecekte daha fazla ilacın daha kısa sürede üstelik daha az maliyetle piyasada olması bekleniyor.
Ortalama yaşam süresinin uzaması ile birlikte ileri yaşlarda karşılaşılacak sağlık sorunları ve hastalıklara yakalanma riski de artmaktadır. Bu nedenle yeni tedavi mekanizmalarına ve yeni tedavilerin keşfine yönelik yenilikçi ve rasyonel ilaç araştırma ve geliştirme konularına akademi ve endüstride olan ilgi artmaktadır. Sadece günümüzün hastalıkları değil gelecekte olabilecek hastalıklar için de yeni tedavi mekanizmaları şimdiden düşünülmeli ve çalışılmalıdır. İlaç keşiflerini daha kısa sürede gerçekleştirmek için yapılan multifonksiyonel ilaç çalışmaları ve sanal taramalar, yeni tedavilere ulaşmayı kolaylaştıracaktır.
Bir haftada 7 milyon molekül taranabiliyor
İlaç araştırmaları ve keşiflerini hızlandıran bilgisayar destekli ilaç çalışmaları ve sanal taramalar sayesinde, geleneksel yöntemlerle yıllarca süren çalışmalar günümüzde daha kısa sürede gerçekleştirilebilmektedir.
Yeni bir ilacın keşfi için preklinik deneylerde 10 bin fazla molekülün incelenmesi ortalama 3-6 yıl sürmekte ve yaklaşık 330 milyon dolara mal olmaktadır. Maliyet ve taranacak moleküllerin sayılarının azaltılması için daha rasyonel ve bilgisayar teknolojilerinden de yararlanılan sistemlere ihtiyaç duyulmaktadır. Tüm bu nedenlerle özellikle son yıllarda, bilgisayar teknolojilerindeki ilerlemelere paralel olarak yeni ilaç keşfi ve yan etki mekanizmalarının kontrolünün sanal ortamda yapılarak zaman ve maliyetten tasarruf sağlamaya çalışılmaktadır. Söz konusu teknolojiler sayesinde daha fazla ilacın, daha kısa sürede ve daha az maliyetle araştırılmaları mümkün olmaktadır.
Yan etkilerin incelenmesinde de kullanılmakta
Günümüzde piyasada bulunan pek çok yeni nesil ilacın keşfinde bilgisayar destekli ilaç tasarımından faydalanılmaktadır. Sanal taramalar, aynı zamanda araştırılan ilaçların yan etkilerinin incelenmesinde de kullanılmaktadır. Milyonlarca dolara mal olan mevcut ilaçların piyasadan çekilmesindeki en önemli sebeplerden biri, kalp damar sağlığı üzerindeki olumsuz etkileridir. Bilgisayar destekli ilaç tasarım çalışmaları ile yapılan sanal taramalarda aday ilaçların molekülleri, henüz ilaç haline gelmeden kardiyovasküler yan etkiler açısından da incelenerek kalp üzerinde olumsuz etki yapmayan ya da riski az olan bileşikler seçilebiliyor.
İlaç tasarımının öncü isimleri kongrede buluşuyor
Bu yıl 5. Düzenlenen Uluslararası BAU İlaç Tasarım Kongresi (5th International BAU Drug Design Congress)’nin ana teması, yapı ve ligand-bazlı ilaç tasarım teknik, metot ve uygulamalarındaki son gelişmeler olacak. Kongre, ilaç araştırmalarını kapsayan farklı disiplinlerden tüm araştırmacılara açık olup geniş kapsamlı oturumların yapılmasını amaçlamaktadır. Düzenlenecek kongre, akademide ve endüstride deneysel ve teorik çalışan bilim insanları arasında ortak projelerin geliştirilmesi için de bir platform oluşturmayı hedeflemekte. Kongrede ilaç tasarım alanındaki en son yenilik, gelişme, uygulama ve yaklaşımların tartışılarak yeni bilimsel buluşlara katkı sağlaması da diğer hedeflerden.
BAU 5. Kongreye erken kayıt tarihinin bugün (01 Ağustos 2015) olduğunu hatırlatırım.
Kongremizde sizleri de aramızda görmekten mutlu olacağız.
Saygılarımla
Doç Dr Serdar DURDAĞI- Kongre Başkanı
5. Uluslararası İlaç Tasarım Kongresi, her yıl olduğu gibi bu yıl da alanında akademi ve endüstride tanınmış bilim insanlarını konuk edecek. Araştırmacılar, yeni nesil ilaçların keşfi ve geliştirilmesi, özgün ilaç tasarımı ve önemli hastalıkların tedavilerinde gelinen son noktayı tartışacaklar.
Kısa sürede dünyada bu alanda düzenlenen en prestijli kongrelerden biri haline gelen BAU İlaç Tasarım Kongresi’nde bu yıl da çalışmaları dünya çapında ses getiren Türkiye’den ve yurt dışından bilim insanlarının yaptıkları araştırmalar hakkında güncel bilgiler paylaşılacak. Kongre kapsamında; Türkiye’de ve dünyada ilaç keşifleri, ilaç Ar-Ge’sinde dünyadaki yerimiz, önümüzdeki 10 yıla dönük projeksiyon, ilaç keşiflerini daha kısa sürede gerçekleştirmek için yapılan çalışmalar ve ilaç aday moleküllerinin sanal ortamda taranmaları hakkında bilgi verilecek.
Özgün ilaç tasarımının üç gün boyunca kongrede tartışılması birlikte yuvarlak masa toplantılarının ve farklı disiplinlerden seminerlerin sunulması, bilgi ve teknoloji transferleri ve üniversite-endüstri iletişimi ve yeni işbirlikleri kapsamında sunacağı katkılar, potansiyel yeni yapılanmaların sağlıklı ve nitelikli gelişimine ivme kazandıracak. Bilgi ve teknoloji üretimi ve kullanımına yönelik olarak üniversite-iş dünyası ve kamu-özel işbirliğinin geliştirilmesi de önceliklerin başında gelmektedir. İleri teknolojilere dayalı ürün ve üretim süreci geliştirmeye yönelik Ar-Ge çalışmalarının endüstrideki yeri ve bu yenilikçi çalışmaların çıktılarının nasıl ticarileştirilmesi gerektiği ve patent sayısının artırılması da kongre süresince tartışılması amaçlanan konular arasındadır. Kongrenin bilimsel yönünün çok güçlü olması kongreyi kısa sürede bu alanda yapılan en prestijli toplantılardan birisi haline getirdi. Her yıl olduğu gibi bu yıl da hakem değerlendirmeleri sonucu kabul alan bildiriler bu alanda yapılacak çalışmaların şimdiki durumu ve gelecekte yapılacak çalışmalara ışık tutacak. Kongrede 40’dan fazla davetli sözel sunum;
20 seçilmiş sözel sunum; 20 kısa sözel sunum, ve 150’den fazla poster sunumu yer alacak.
Kongre hakkında daha detaylı bilgilere kongre web sayfasından ulaşılabilinir: http://baudrugdesiqn.com/
Doç. Dr. Serdar DURDAĞI – (HERKESE BİLİM TEKNOLOJİ DERGİSİ)