Sınav sonuçları bugün açıklanıyor. Diyeceksiniz ki hocam daha puanlar açıklanmadan tercih yapmadan ne öğüdü veriyorsunuz? Ben bugünden yazayım ki bunlara bakarak tercihlerinizi de doğru yapabilesiniz. Çünkü mesele çok basit, bugün yerleştiğiniz üniversite 4 yıl sürecek ve bittiğinde bu 4 yılda elde ettiğiniz kazanımlar ve CV’niz sizi nereye taşıyacak göreceğiz. O yüzden odak noktanızı doğru seçin.
Sevgili gençler, birincisi ve en önemlisi, sakın ‘öğrenci’ olmayın. Çünkü üniversitede öğrenci olmak yetmiyor. Artık, üniversiteler birer girişimcilik ve üretim merkezi, öğrencileri de girişim yapan ve maker dediğimiz ‘yapan adam’ konumunda. Bu sebepten dolayı sakın ‘klasik öğrenci’ olmayın. Dünya değişiyor ve bu değişimde en büyük şoku bizim yaş grubumuz, yani kırklı ellili yaşlar yaşıyor. Bizi dinleyin; ama bizim korkularımızın ve ‘memur’ kimliğimizin sakın size sirayet etmesine izin vermeyin. Anahtar kelimeniz ‘farklılaşmaktır’ bunun için çalışın. Farklılaşmak için her şeyi yapın. Ama başkalarına benzemeyin.
Kendinizi geleceğe hazırlayın
Üçüncüsü, bizim gibi yerel insanlar olmayın, siz dijital çağın küresel vatandaşlarısınız. Eğitiminizi sadece Türkiye’de bir kurumda çalışmak üzere almayın, kendinizi o kadar donatın ki tüm dünya size kapılarını açsın. Bu yüzden dil veya diller öğrenin, dünyayı tanıyın ve olabildiğince Erasmus, worlexchange veya üniversitenizin sağladığı olanakları kullanın ve dünyayı tanıyın. Dördüncüsü, profesyonellerle iç içe olun. Şirketleri tanıyın, onları ziyaret edin ve olabildiğince staj yapın. Kartvizit toplayın ve kartvizitlere kendinizi hatırlatın. Beşincisi, artık 5 yıl aynı binada ders görerek kendinizi geleceğe hazırlayamazsınız bu sebeple eğitim hareketliliği içinde olun, sürekli yurt içi yurt dışı programlar, stajlar ve kamplara katılın.
Bunları yapar mısınız bilmiyorum? Ama bugün kafanızı kaldırın ve dünyaya bakın. Sonra düşünün, dünya neleri konuşuyor ve nereye gidiyor? Ve hiç unutmayın ki, siz üniversiteyi bitirdiğinizde 2024 yılı olacak, sizce o yıl dünya nasıl olacak? Siz bir şirkete iş başvurusu yaptığınızda sizden ne isteyecekler? Acaba CV’nizde ne isteyecekler? Hangi becerilere sahip olursanız, avantajlı olursunuz? İşte, bütün bunları düşünün ve üniversite öğrenciliğinizi buna göre şekillendirin. Unutmayın ki, üniversite hayatı çok keyiflidir, onu da en iyi şekilde yaşayın.
Birçok üniversitenin bunları size sunacağınızı düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Bunları üniversiteleri tercih ederken sorun. Unutmayın gençler, ülkemizde var olan 190’nın üstündeki üniversitenin birçoğunun gündeminde bu kavramlar maalesef yok. Bu yüzden, önce tercih yaparken uygun olanı seçin, ama olmuyorsa siz kendinizi geleceğe hazırlayın.
POSTA