Yunanistan global kriz döneminden sonra 8 yıl kadar ekonomik ve siyasi kargaşa yaşamıştı. Ama bugünlerde Yunanistan, bir tabir kullanılabilirse, ‘galiba tünelin sonunda ışığı görmeye’ başladı.
Çabuk tarafından Yunanistan’ın son verilerine bakarsak 2017’nin üçüncü çeyreğinde Yunanistan nihayet pozitif büyüme yaşadı, yıllık yüzde 1.3 reel büyüme gerçekleşti gibi. 2017’de tüketici fiyatlarıyla enflasyon, Kasım 2017’de yüzde 1.1, yani az idi. Ekim 2017’de 12 aylık cari açık /GSYİH oranı, yüzde eksi 0.5 ile çok küçüktü.
Ama zorluklar da var tabii. Yunanistan’a krizi hatırlatan önemli en önemli verisi eylüldeki yüzde 20.5 oranındaki işsizlik verisi idi. İşsizlik yüzde 27’den azalarak yüzde 20’nin altına doğru gidiyor. Tabii bir de ülkenin toplam euro borcu var.
Ama bugünkü olumlu veriler karşısında artık Atina ve diğer Avrupa başkentleri, Ağustos 2018 yılında kurtarma operasyonundan çıkılabileceğini düşünüyorlar. Ancak tabii zaman içinde yavaş yavaş ortadan kaldırılması gereken ülkenin toplam borcu, az değil, 319 milyar euro kadar.
Yunanistan, iyileşme ortamında ülke için yeni bir iflas kanunu ve de işçi sendikalarının grev haklarını düzenleyen diğer bir kanunla bundan sonra 6-7 milyar euro arasındaki dış destek alımını sık ve daha kolay hale getirebilecek.
Bu yıl tahminciler Yunanistan’ın rahatladığını ve de 2018 reel büyümesinin 10 yıllık resesyondan sonra geldiği noktada reel yüzde 2.5 civarında olacağını düşünüyor.
Başkan Tsipras özelleştirme konusunda da incelemeler yapmakta. Ama neler olacağı da tam belli değil. Yunanistan bankalarının da 100 milyar euro kadar kötü kredileri mevcut olduğunu unutmayalım.
Yunanistan son üç yıldır yavaş yavaş bono satışı yapabilir hale de geldi. Ama Merkez Bankası Başkanı Yannis Stournaras ağustos ayından sonra bankaların serbestçe kredi verebilmesi ve güven sağlamak için, bir tedbir kredisi hesabı anlaşmasının ağustos ayı sonrasında gerçekleşmesi gerektiğini ve de mali yapıya, işgücü piyasasına ve de kamu yönetimin davranışına çok dikkat edilmesi gerektiğini her seferinde ve her yerde vurguluyor.
Yukarıda söylediğimiz gibi, nihayet Yunanistan ekonomisi toparlanıyor ama ülkenin borç durumunun büyüklüğü, dikkat ve sorumluluğun devamını da uzun bir süre için gerektirecek!
(AKŞAM)